Климатът на нашата планета е променлива величина. Той е търпял

...
Климатът на нашата планета е променлива величина. Той е търпял
Коментари Харесай

Глобалното затопляне - мит или факт

Климатът на нашата планета е променлива големина. Той е търпял промени от началото на времето и ще продължи да се трансформира, без значение какво мислим или желаеме ние, хората. Имало е ледникови столетия, а след това е имало завършек на ледниковите интервали и индивидът по никакъв метод не е повлиял на тези процеси.

Няма да повлияе и през днешния ден. Глобалното стопляне не е виновност на индивида и такава не трябва да му бъде вменявана. Но какви са заканите от измененията на температурата на Земята и има ли съображение за съществени паники? Мит или съществува в действителност световно стопляне на климата?

Да разгледаме митовете за световното стопляне!

Един от митовете за световното стопляне гласи: Земята се е затоплила с няколко градуса, сред 1 и 10, единствено за последните 100 години.

Реалният факт: Температурата на планетата се е нараснала действително с 0.6 градуса.

Вторият мит гласи: Нивата на централизация на въглероден диоксид и температурата на земната повърхнина бележат исторически връх.

Реалният факт: Нивата на въглеродният диоксид сега са едни от най-ниските и това може да се твърди сигурно, защото човечеството разполага с данни за тези равнища за милиони години обратно и сравнението демонстрира, че в по-ранни интервали тези стойности са били неведнъж по-високи. Температурата на Земята също е отчитала по-високи стойности от в този момент.

Третият от митовете за световното стопляне: Повишаването на равнищата на въглеродния диоксид води до повишаване на температурата на земната повърхнина през миналите милиони години.

Реалният факт: Въглеродният диоксид не е кадърен да поддържа растежа на температурата.

 Глобално стопляне в Гренландия

Четвъртият мит гласи: Смаляването на ледените шапки потвърждава, че световното стопляне е резултат от човешката активност.

Реалният факт: Наблюденията върху други планети потвърждават, че сходни процеси текат и на други места, освен на Земята. За смаляване на ледените шапки на Марс не може да бъде винен индивидът. Причината е, че Слънцето е трансформирало своята активност, станало е по-ярко и по-топло.

Петият мит гласи: Въглеродният диоксид е най-значимият от парниковите газове на Земята, той предизвиква парниковия резултат.

Реалният факт: Парниковият резултат се предизвиква на 95 % от водната пара, тя е парниковият газ с най-голямо значение.

Шестият от митовете за световното стопляне гласи: Емисиите на въглеродния диоксид,

провокирани от индивида, ще доведат до стопяване на ледниковите шапки в идващите 50-100 години и това ще провокира наводнения в бреговете.

Реалният факт: Все още човечеството не може да прави сигурни температурни прогнози даже за няколко месеца напред, а да се плануват температурите през идващите 100 години е изцяло изключено.

Седмият мит гласи: Глобалното стопляне е неприятно за човечеството.

Реалният факт: Затоплянето на Земята в разнообразни интервали е носело прогрес и разцвет на хората, до момента в който захлаждането е обвързвано с апетит и застоялост.

Глобалното стопляне, доколкото го има като действителен факт, няма никаква връзка с активността на индивида, нито с парниковите газове. Няма и никакво съображение за паника, че това ще е провал за човечеството и неговото развиване.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР