Класифициран документ на германската Федерална разузнавателна служба (BND) показва, че

...
Класифициран документ на германската Федерална разузнавателна служба (BND) показва, че
Коментари Харесай

Германското разузнаване: Неонацисти се бият в Украйна, но на страната на Русия

Класифициран документ на немската Федерална разследваща работа (BND) демонстрира, че войски на Кремъл са подкрепяни от десни екстремистки групи, написа немският седмичник Der Spiegel.

Владимир Путин оправда нахлуването в Украйна с " денацификация ", въпреки и терминът да беше употребен най-вече при започване на войната и в този момент към този момент в края на третия месец да е поизоставен.

Според немското разузнаване съветските " дясноекстремистки и неонацистки " групировки, които се борят в Украйна, се оказват поделение на Руското имперско придвижване и групировката " Русич ".

Поверителният отчет е изпратен до федералните министерства през миналата седмица. Според него най-малко две групи с дясно екстремистки настроения вземат участие в боевете в Украйна.

Една от тях е наречена Руска имперска лига, само че в отчета се прецизира, че става дума за Руския имперски легион, паравоенно поделение на Руското имперско придвижване (РИД). В отчета се загатва и групата " Русич ". И двете групировки се сражаваха на страната на Русия в Донбас през 2014 и 2015 година

Не се показва броят на бойците, които се борят в Украйна.

Сътрудничеството с тези групи довежда до парадокс декларираната от Кремъл причина за войната - по този начин наречената " денацификация " на Украйна, показва Spiegel.

Руската редакция на BBC споделя още какво е известно за тях.

Докладът цитира пост на ръководителя на Руския императорски легион Денис Гариев в Telegram: " Ние несъмнено поддържаме ликвидирането на сепаратисткото образувание, наречено Украйна. "

Същата обява е оповестена на 24 февруари и от телеграфния канал на Руското имперско придвижване, отбелязва Deutsche Welle.

BBC също открива обявата в канала в Telegram, който от 27 февруари към този момент е преименуван на " Партизан ". Под обявата има надпис " Ръководител на Центъра за тактическо и огнестрелно образование на " Партизан " Денис Гариев ".

BND показва, че има и известие, където е оповестено набирането на бойци с военен опит, приключили образователния център на " Партизан " в Санкт Петербург. Въпреки това не е ясно дали набирането на личен състав, почнало на 8 март, е било осъществено по искане на съветското управление или въз основа на съвещания с него, означават създателите на отчета.

В съветската обществена мрежа " Вконтакте " също по този начин има страница на разследващата група за измама и нахлуване " Русич " - те назовават себе си " доброволческа единица ", която интензивно взе участие във въоръжения спор в Украйна на страната на сепаратистите от юни 2014 година до юли 2015 година По това време се твърди, че тези бойци са " известни с бруталността си " и с репутацията на " хора, които в никакъв случай не вземат пленници ", написа немското издание.

През 2020 година Държавният департамент на Съединени американски щати включи Руското имперско придвижване в листата на интернационалните терористични организации.

В отчета на немското разузнаване се показва, че заместникът на Гариев е бил погубен в Украйна, а самият Гариев е бил ранен. Поне още двама техни сътрудници са били съществено ранени.

Би Би Си открива известие за раняването на Гариев на страницата на център " Партизан " от 19 април. " Нашият пълководец Денис Гариев, ранен, в крайници, костите са непокътнати, евакуиран в Русия, усеща се добре, има желание скоро да се върне в деяние. "

През май в Телеграм се появява известие за гибелта на заместника на Гариев Денис Некрасов край Изюм.

Според Spiegel групата " Русич " / " Руско имперско придвижване " се бори в Украйна най-късно от началото на април.

В съветската обществена мрежа " Вконтакте " има страница на разследващата група за измама и нахлуване " Русич ": те се разказват като " непринудено поделение ", което е взело интензивно присъединяване във въоръжения спор в Украйна от юни 2014 година до юли 2015 година на страната на сепаратистите. През 2014 година и 2015 година нейните бойци стават известни с особената си грубост " и репутацията си на хора, които " в никакъв случай не вземат пленници ", акцентира от своя страна немското издание Der Tagesspiegel.

В него също по този начин се показва, че групата взе участие в бойни интервенции след съветското навлизане в Украйна през февруари 2022 година

Какво е известно за участниците?

Според известия в медиите членовете на Руското имперско придвижване преди този момент са взели участие в бойни дейности освен в Източна Украйна, само че и в Близкия изток.

През 2020 година BBC писа и за връзки сред съветски и шведски националисти, в това число за двама " атентатори ", наказани за терористични набези в Швеция, които са били подготвени във боен лагер в същия център " Партизан " в Санкт Петербург, проведен от Руското имперско придвижване.

В Санкт Петербург публично действа центърът за тактическо и огнестрелно образование " Партизан ", управителен от Денис Гариев. Нейният аватар на уеб страницата и във " Вконтакте " съответствува с аватара на канала " Партизан " в " Телеграм ", който попада в отчета на Разузнавателна служба на ФРГ.

Във видео изявление от 2015 година, оповестено на страницата на центъра " Партизан ", Денис Гариев е показан като " началник на центъра за образование на милицията ".

В първите години на спора в Източна Украйна, съгласно електронната база данни Kartoteka.ru, той е ръководител и съосновател на районната неправителствена организация ДНС " Резерв - Дружина " в Санкт Петербург, която се обитава на същия адрес като " Партизан " ). А през 2018 година се трансформира в ООО " Еврика ", която преди този момент получава държавни поръчки на стойност над 10 милиона рубли от структури на ФСБ, ФСО, Министерство на вътрешните работи, Главната военна прокуратура и други.

Бивши участници във военни интервенции в Източна Украйна описаха пред " Фонтанка ", че програмата на " Партизан ", с изключение на обществени занятия по бойна тактичност, височинна подготовка, прецизна пукотевица и военно-полева медицина, е включвала и непубличен блок - за опитни бойци.

Както написа BBC, програмата за откритиje курсове на центъра " Партизан " значително съответствува с описанието на образованието, поради което са прочетени неоправдателните присъди по нашумялото дело " Мрежи " - общественост, оповестена за терористична и неразрешена в Русия.

Един от наказаните по делото алпинистът Юлий Бояршинов, също е минал публично наличното образование в " Партизан ". Тогава юристите на отбраната обаче не съумяват да ревизират законността на активността на центъра.

През 2020 година Държавният департамент на Съединени американски щати прибавя " Руското имперско придвижване " към листата си с интернационалните терористични организации и включва Денис Гариев и двамата му съидейници като водачи на РИД в обособен лист със " особено посочени " и блокирани лица.

Тогава съветското външно министерство назова решението на Съединени американски щати " безразсъдно ". През 2021 година Канада също включи РИД в листата на терористичните организации.

Групата " Русич " и нейният пълководец Алексей Милчаков също са добавени в санкционните описи на Канада, отбелязва Deutsche Welle.

А през 2015 година BBC заяви по какъв начин командирите на групата " Русич " Милчаков и Ян Петровски са получили персонални карти като членове на Съюза на доброволците на Донбас дружно с командирите на други групи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР