Китайско-канадският магнат Сяо Цзянхуа, основател на конгломерата Тумороу холдинг, който

...
Китайско-канадският магнат Сяо Цзянхуа, основател на конгломерата Тумороу холдинг, който
Коментари Харесай

Китайски съд осъди магнат на 13 години затвор

Китайско-канадският магнат Сяо Цзянхуа, създател на конгломерата " Тумороу холдинг ", който изчезна от хотел в Хонконг през 2017 година, беше наказан на 13 години затвор, заяви през днешния ден китайски съд, представен от Франс прес.

По време на ареста си Сяо беше един от най-богатите хора в Китай със положение, оценено на 6 милиарда $, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той беше приет за отговорен в „ заграбване на обществени средства “ и „ нелегално потребление на средства “, заяви Първи съд на Шанхай, където беше съден предприемачът. Изчезването му през 2017 година провокира ужас в Хонконг. Считан за непосредствен до висшите китайски комунистически водачи, съгласно известия в пресата той е бил похитен от сътрудници на Пекин. Оттогава имаше доста малко информация за случая, а китайските управляващи пазеха безмълвие.

Разследването против Сяо наподобява е част от необятна антикорупционна акция, стартирана от китайския президент Си Цзинпин след идването му на власт през 2012 година Предполагаемото похищение на предприемача в Хонконг се е случило във време, когато на сътрудниците от континентален Китай не е било разрешено да работят в полуавтономната територия. Тогава имаше опасения, че жителите на града могат да бъдат наложително отвеждани в прилежащ континентален Китай, където правораздаването значително е подчинено на ръководещата комунистическа партия. Тези страхове бяха в основата на продемократичните митинги, които раздрусаха Хонконг през 2019 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР