Китайският външен министър Ван И предупреди, че председателят на чешкия

...
Китайският външен министър Ван И предупреди, че председателят на чешкия
Коментари Харесай

Китай избухна: Председателят на Чехия ще плати тежка цена

Китайският външен министър Ван И предизвести, че ръководителят на чешкия сенат Милош Вистърчил ще " заплати тежка цена " за нарушаването на правилото " Един Китай " с формалното си посещаване в Тайван, заяви " Ройтерс ", като се базира на изказване на министерството на външните работи на Китай, съобщи News.bg.

Вистърчил отхвърли предизвестието, като съобщи, че не търси политическа борба. Той дойде през вчерашния ден в Тайпе на посещаване за поощряване на бизнес връзките с Тайван, като съобщи, че Чешката република няма да се подчини на възраженията на Пекин. Китай счита Тайван за отцепническа провинция, която не дава отговор на изискванията за държавни връзки.

По време на посещаване в Германия китайският външен министър сподели, че ще има отмъщение. " Китайското държавно управление и китайците няма да оставят нещата на самотек или да стоят безучастно и ще го накарат да заплати висока цена за недалновидното си държание и политическия опортюнизъм ", посочи китайският първи посланик.

Ван сподели, че китайското държавно управление и хората няма да търпят сходна " открита провокация " от страна на Вистърчил и антикитайските сили зад него, въпреки че не даде детайлности по какъв начин тъкмо ще реагира Пекин. Вистърчил от своя страна акцентира, че мненията на Ван са интервенция във вътрешните работи на Чешката република. " Ние сме свободна страна, която се стреми да поддържа положителни връзки с всички страни и имам вяра, че това ще бъде по този начин и в бъдеще, без значение от изказването на министъра. И дано повторя още веднъж - това посещаване по никакъв метод не е предопределено за политическа борба с никого, " посочи той.

Министърът на стопанската система на Тайван Ван Мей-Хуа отхвърли пряк коментар за офанзивата на Китай против Вистърчил, само че съобщи, че двете имат доста общо. " Чешката република и Тайван са свободни и демократични страни, които влагат огромно значение в правата на индивида. Ние имаме същите полезности като чехите ", сподели тя пред кореспонденти, изказвайки се пред взаимен бизнес конгрес с Вистърчил.

По-късно той би трябвало да се срещне с президента на Тайван Цай Ингвен и ще се обърне към Народното събрание на Тайван. Чешкият президент Милош Земан се стреми към по-тесни бизнес и политически връзки с Китай от встъпването си в служба през 2013 година, само че напъните му са наранени от несполучливи капиталови проекти и чешки съмнения по отношение на разрешаването на китайския телекомуникационен колос Huawei да играе роля в развиването на идващото потомство телекомуникационни мрежи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР