Китайският самолет C919 ще бъде въведен в търговска експлоатация за

...
Китайският самолет C919 ще бъде въведен в търговска експлоатация за
Коментари Харесай

Руският МС-21 не се страхува от успеха на китайския конкурент

Китайският аероплан C919 ще бъде въведен в комерсиална употреба за първи път две години преди съветския съперник, самолета МС-21. И двата плана се развиват редом и вършат първите си полети даже в един и същи месец и година. Първо обаче излиза китаецът. Тук обаче свършват преимуществата на китайския лайнер. С какво МС-21 превъзхожда противника си?

Китай ще получи документ за първия си тяснофюзелажен пътнически аероплан C919 в края на месеца. А до края на тази година най-малко един подобен аероплан ще бъде пуснат в комерсиална употреба от локалните „ Източнокитайски авиолинии “, оповестяват локалните медии. Според проекта превозвачът трябваше да получи три такива лайнера, само че фактът, че даже един аероплан беше пуснат в комерсиална употреба, към този момент е забележителен.

Този аероплан е планиран да се конкурира най-вече със самолетите на „ Еърбъс “ и „ Бойнг “ в най-масовия и известен клас пътнически лайнери. Любопитно е, че във връзка с класа този китайски лайнер е съперник на съветския МС-21.

Освен това както за Русия, по този начин и за Китай основаването на подобен аероплан е първи опит. Но си коства да се означи, че за Русия това е първият опит след руската ера, а за Китай е първият в историята на страната.

И двата плана вървяха в действителност редом. Така китайският C919 извърши първия си полет на 5 май 2017 година, а съветският МС-21 - на 28 май 2017 година Западният свят наблюдаваше с интерес какво ще предложат на света двете страни, решили да оспорят споделения монопол в международната авиация на „ Бойнг “ и „ Еърбъс “.

И в този момент китайският аероплан дава обещание да стартира първата си комерсиална употреба още през 2022 година Докато самолетните компании ще получат първите МС-21 две години по-късно - през 2024 година

„ Това обаче не може да се назова загуба “, споделя Роман Гусаров, началник на „ Авиа.ру “. Забавянето на стартирането на МС-21 се дължи на първо място на санкционните ограничавания на Запада - в началото беше належащо да се заменят композитните материали с локални, а в този момент те са изцяло трансферирани към вътрешни съставни елементи.

„ След две години МС-21 ще стане изцяло самостоятелен от западните съставни елементи. Никой няма да го блокира нито на нашия пазар, нито при нахлуване на пазарите на трети страни. Китайският аероплан е препълнен с изцяло непознати съставни елементи. Второ, МС-21 е най-модерната технология, това е софтуерно съвършенство, аероплан на XXI век. Китайският аероплан е повтаряне на това, което към този момент лети. Китай към момента не е в положение да сътвори нeщо ново “, споделя Роман Гусаров.

Той напомня, че МС-21 има композитно " черно " крило, което улеснява дизайна, усъвършенства аеродинамиката и горивните характерности. Това е огромно преимущество. Китай няма такава технология, той има стандартен алуминиев аероплан.

Друго значимо преимущество на МС-21 пред S919 е, че Русия има личен авиационен мотор. „ Авиационният мотор е най-сложното устройство, изобретено от индивида. Дори галактическите мотори са по-прости. Русия има технологии за основаване на авиационен мотор, а Китай няма “, отбелязва ръководителят на „ Авиа.ру “.

Неслучайно Китай реши да строи широкофюзелажния аероплан CR929 (по-висок клас) не самичък, а взаимно с Русия. Защото китайската авиоиндустрия съществено изостава. „ На Пекин ще му трябват 20-30 години, с цел да сътвори самичък подобен аероплан, защото те нямат технологията за планиране и произвеждане на самолети от този клас. Има я единствено „ Бойнг “, „ Еърбъс “ и Русия “, отбелязва Гусаров.

Въпреки обстоятелството, че МС-21 и C919 са самолети от един клас и двата плана се развиват редом един на различен, те не са съперници един на различен, счита специалистът. „ Китай прави този аероплан най-вече за личния си голям пазар. Те не са възнамерявали да купуват нашите самолети. И ние разчитахме най-вече на личния си пазар и на други пазари. Ако пазарите са разнообразни, тогава те не са съперници. Може би на някои пазари те ще се сблъскат в бъдеще, само че първо китайският аероплан би трябвало да свикне със личния си пазар ”, счита Гусаров. А не се знае дали ще излезе на експортни пазари. Защото американските и европейски концерни за самолети надали ще разрешат на китайците да им лишават капиталоемките пазари. Особено когато „ Бойнг “ и „ Еърбъс “ към този момент са принудени да понижат производството заради пандемията и спада на въздушния превоз, както и заради отдръпването от съветския пазар.

„ Ако Китай в миналото пресече пътя на „ Бойнг “ или политиката се намеси, тогава Китай ще бъде отсечен от достъп до западни самолетни елементи. И тогава самолетът C919 просто ще изчезне. Русия е на по-високо софтуерно равнище, тъй че е подготвена бързо да размени непознати съставни елементи, а Китай ще може да направи това едвам след 15-20 години. Фактът, че МС-21 ще бъде безусловно самостоятелен от Запада, е голямо преимущество “, споделя Гусаров.

Всъщност Съединени американски щати набиха спиците доста по-рано - още през 2019 година те провалиха договорката за продажбата на ССДж-100 на Иран. Американците ни не разрешиха да продаваме самолети на иранците, тъй като в самолетите 10% от съставените елементи са американски. Тоест, даже Русия и Съединени американски щати да са „ другари “, това не значи, че американците ще разрешат на МС-21 да отхапе парче от международния им къс. „ Съединени американски щати постоянно ще намерят опрощение да държат задгранични високотехнологични артикули отвън американския пазар и пазарите на американското наличие. Рано или късно Китай ще се сблъска със същото “, счита специалистът. А МС-21 ще има действителен късмет да удари господството на две чудовища в международната авиация. Въпреки че не може да стане бързо.

Перспективите МС-21 да навлязат на експортните пазари са доста далечни. В първите години след началото на серийното произвеждане през 2024 година Русия надали ще търси експортни пазари. Защото главната задача на МС-21 е да задоволи потребностите на личния съветски пазар. Според проекта на Министерството на индустрията и търговията от 2024 до 2030 година единствено 270 МС-21 ще бъдат създадени в Русия, 210 машини ще отидат единствено в „ Аерофлот “, а има и други съветски самолетни компании, които желаят да ги заменят задграничните лайнери с локални. Руският пазар се нуждае от 700 самолета МС-21, само че до 2030 година ще бъде допустимо да се размени единствено половината от самолетния парк.

До края на 2030 година съгласно проекта Русия ще създава единствено 72 МС-21 годишно. „ Толкова доста в най-хубавите години (преди пандемията) „ Еърбъс “ произвеждаше за месец. Ще произвеждаме по 70 на година, тъй че ще вземем единствено 5-6% от международния пазар. Ще приемем поръчки от тях за към 7 милиарда $ “, заключва специалистът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР