Китайският президент Си Цзинпин се появи отново по държавната телевизия,

...
Китайският президент Си Цзинпин се появи отново по държавната телевизия,
Коментари Харесай

Си Цзинпин се появи отново по държавната телевизия след слуховете за преврат


Китайският президент Си Цзинпин се появи още веднъж по държавната телевизия, откакто неколкодневно негово неявяване от публичните прояви породи клюки за политическата орис на 69-годишния водач, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на АП.

Показани бяха фрагменти по какъв начин Си посещава експозиция в Пекинския изложбен център на тематика " Напред към новата епоха ". Придружаван от премиера Ли Къцян и други представители на китайското управление Си, който с изключение на президент е  началник на Китайската комунистическа партия и висш главнокомандващ на Народноосвободителната войска на Китай (НОАК), прегледа част от експонатите и разяснява стопанския прогрес на Китай през миналото десетилетие.

Това беше първата поява на Си по малкия екран, откогато в края на предходната седмица се завърна от присъединяване в районна среща на върха в Узбекистан. Съгласно китайските противоепидемични ограничения той би трябвало да остане под карантина за седмица, откакто се е завърнал от чужбина.

Потайната политическа система на Китай постоянно дава мотиви за разнообразни клюки за вътрешнополитически битки или опити за прелом, макар устойчивия темперамент на апарата за наблюдаване на властническата страна, който безмилостно смазва всеки симптом на противоречие, отбелязва АП. За Си, който мнозина считат за най-могъщия китайски водач от десетилетия, не е известно да има някакви изявени конкуренти; той отстрани конституционните ограничавания за броя на мандатите във властта, което му разрешава, в случай че пожелае, да стане доживотен водач. 

За китайските ръководители не е извънредно да изчезват от публичните погледи за дни и даже седмици, да вземем за пример с цел да вземат участие всяко лято в неофициални политически срещи в морския курорт Бейдайхъ. Но моментът на отсъствието на Си от светлината на прожекторите единствено броени седмици преди идния конгрес на ККП подхрани слуховете. На форума, който стартира на 16 октомври, се чака той да бъде определен за трети петгодишен мандат отпред на партията, което ще бъде разкъсване с досегашната традиция всеки водач да се лимитира единствено до два мандата. 

Експертът по китайска политика Кери Браун е мощно песимистичен дали би трябвало да се търси нещо кой знае какво в отсъствието на Си. " Предполагам, че в случай че има някакво мощно неодобрение измежду елита против ръководството на Си, най-малко щяхме да сме видели някакви признаци за това ", сподели Браун, професор по китаистика и шеф на Китайския институт " Лау " към Кралския лицей в Лондон. " А съгласно мен не сме видели особени признаци за сходно нещо. "  

Партията има вродено възприятие за париране на рисковете, по тази причина на всяка персона или група, които са се решили на сходни радикални дейности, по никакъв начин няма да им е елементарно да нападат сходна конструкция, построена съвсем напълно към личността на Си, сподели Браун.

Слуховете за вътрешнополитически битки и преврати не са нещо извънредно преди сходни чувствителни от политическа позиция дати, а също така НОАК беше дисциплинирана от огромна антикорупционна акция. " Според мен тук става дума за някакво пожелателно мислене, евентуално в Хонконг и на други места ", сподели Браун. " Не бих приел тези клюки за изключително достоверни. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР