Китайският президент Си Цзинпин каза на президента на Съединените щати

...
Китайският президент Си Цзинпин каза на президента на Съединените щати
Коментари Харесай

Не си играйте с огъня. Китай с предупреждение към САЩ


Китайският президент Си Цзинпин сподели на президента на Съединените щати Джо Байдън, че е извънредно значимо и двете страни да съблюдават " правилото на един Китай " и да приложат трите китайско-американски взаимни официални съобщения по въпроса за Тайван, като предизвести своя сътрудник, че " тези, които си играят с огъня, ще изгорят ", оповестява Ройтерс.

По време на траялия над два часа телефонен диалози сред двамата водачи Си Цзинпин е подчертал, че страната изрично се опълчва на " независимостта на Тайван " и задграничната интервенция в суверенитета на страната. Според китайските държавни медии Джо Байън е декларирал, че неговата страна " се надява да поддържа разговор " посредством взаимно съгласие, наблягайки, че Вашингтон не поддържа " независимостта " на Тайван.

Пекин направи ескалиращи предизвестия за последствията, в случай че представителят на Камарата на представителите на Съединени американски щати - Нанси Пелоси посети Тайван, ход, който би представлявал трагична, въпреки и не невиждана проява на поддръжката на Съединените щати за острова, който е изправен пред възходящи китайски военни и стопански закани.

И Белият дом заяви, че диалогът е траял над два часа. Официални представители на Съединени американски щати споделиха, че е имало необятен дневен ред, в това число разискване на нахлуването на Русия в Украйна, което Китай към момента не е осъдил.

Двамата водачи са разискали украинската рецесия, като Си Цзинпин е удостоверил кардиналната позиция на Китай по въпроса.

Според него разглеждането на Китай като на " стратегически съперник " и определянето му като " стратегически противник " е неверна оценка на връзките сред Съединени американски щати и Китай, която може да подведе жителите и на двете страни, както и на интернационалната общественост.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР