Китайският президент Си Дзинпин вероятно ще пропусне срещата на върха

...
Китайският президент Си Дзинпин вероятно ще пропусне срещата на върха
Коментари Харесай

По примера на Путин: Си Дзинпин може да пропусне срещата на Г-20 в Индия

Китайският президент Си Дзинпин евентуално ще пропусне срещата на върха на водачите на Г-20 в Индия, оповестиха за Reuters осведомени източници от Индия и Китай.

Дипломат, основан в Китай и чиновник, работещ за държавното управление на друга страна от Г-20, обявиха, че министър председателят Ли Цян се чака да съставлява Пекин на срещата на 9-10 септември в Ню Делхи.

Говорителите на индийското и китайското външно министерство не дадоха отговор на запитванията за коментар.

Според Kyodo, Ли евентуално ще участва и на срещата на върха на водачите от Източна и Югоизточна Азия в Джакарта, Индонезия, на 5-7 септември.

Срещата на върха в Индия се разглеждаше от анализаторите като събитие, на което Си може да се срещне с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, който удостовери наличието си, защото двете суперсили се стремят да стабилизират връзките си, влошени от редица търговски и геополитически напрежения.

За финален път Си се срещна с Байдън в границите на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, през ноември предходната година.

Очакванията за среща бяха подхранвани от потока от висши американски чиновници, които посетиха Пекин през последните месеци, в това число министърът на търговията Джина Раймондо по-рано тази седмица.

Друга идна среща на високо ниво, на която двамата водачи се чака да беседват лице в лице, е срещата на водачите на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие в Сан Франциско на 12-18 ноември.

Припомняме, че съветският президент Владимир Путин към този момент разгласи, че няма да пътува до Ню Делхи за форума на Г-20 и ще бъде представляван от външния министър Сергей Лавров.

Си Дзинпин обаче участва на срещата на водачите на групата на БРИКС, включваща огромни разрастващи се стопански системи като Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, която се организира в Южна Африка предходната седмица.

На този конгрес присъединяване взе и Путин, само че посредством видеообръщение.

Си и индийският министър-председател Нарендра Моди организираха диалог в коридорите на срещата на БРИКС в Йоханесбург и разискаха намаляването на напрежението в двустранните връзки, които се утежниха след конфликтите по тяхната хималайска граница през 2020 година, при които починаха 24 бойци, добавя Reuters.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР