Китайските производители на електрически превозни средства (EV), които се надпреварват

...
Китайските производители на електрически превозни средства (EV), които се надпреварват
Коментари Харесай

„Не сме ги чували.“ С какво се сблъскват китайските електромобили в Европа?

Китайските производители на електрически транспортни средства (EV), които се надпреварват с задгранични противници за челни позиции по продажби на своя пазар, идват в Европа, където обаче са изправени пред нови провокации.   Стереотипите за китайското произвеждане, разноските за импорт и по-слабо развитият EV пазар са единствено част от проблемите, които китайските марки BYD, Nio, MG на SAIC и други ще би трябвало да преодолеят, с цел да завладеят Европа, написа в разбор по тематиката Reuters.    Китайските електрически автомобили направиха обещаващ старт.    От новите EV, продадени в Европа от началото на 2023 година до момента, 8% са китайски марки, по отношение на 6% предходната година и 4% през 2021 година, съгласно автомобилната консултантска компания Inovev.   Най-малко 11 нови електрическия автомобил за всеобщия пазар, създадени в Китай, ще бъдат пуснати в Европа до 2025 година, съгласно изследване на Allianz. Западните автомобилни производители са разтърсени. Карлос Таварес, основен изпълнителен шеф на Stellantis, предизвести предишния месец за " инвазия " на евтини китайски електрически автомобили в Европа.   Европейските производители отвръщат със лични проекти за понижаване на индустриалните разноски и цените, тъй че китайските новодошли ще би трябвало да се оправят и с това. (Друг е въпросът по какъв начин това ще се отрази на маржовете на всички забъркани играчи). 

Глобални упоритости   Наскоро ръководителят на китайският EV производител BYD Уанг Чуанфу прикани съперниците си да станат световни. 
  От своя страна Чен Шихуа, заместник-генерален шеф на китайската асоциация на производителите на коли, предизвести на брифинг в Пекин предходната седмица, че не е толкоз елементарно за локалните автомобилни производители да станат такива. " Трябва да обърнем внимание на рисковете. Компаниите може да се окажат претрупани, навлизайки във всеки район без явен фокус ", сподели Шихуа.    Все отново в символ на тези упоритости, World New Energy Vehicle Congress – огромен конгрес, проведен от Китайската асоциация за просвета и технологии и няколко държавни и локални институции – ще се организира в Мюнхен този септември като част от немското автомобилно ревю IAA. Това е първият път, в който WNEVC излиза отвън Китай. 

Асо в ръкава: Цената    Средната цена на EV в Китай е била по-малко от 32 000 евро ($35 000) през първата половина на 2022 година спрямо към 56 000 евро в Европа, съгласно откриватели от Jato Dynamics.   Китайските марки евентуално ще се борят да продават коли в Европа толкоз на ниска цена, колкото и вкъщи.   Логистиката, налозите върху продажбите, вносните мита и спазването на европейските условия за узаконяване обаче прибавят много разноски. Това разяснява Спирос Фотинос, основен изпълнителен шеф за Европа на китайската марка Zeekr, благосъстоятелност на Geely.   От MG – най-продаваната китайска марка в Европа – споделят, че най-голямото предизвикателство е да доставят коли от Китай до европейските дистрибутори през натоварени пристанища, налагащи дълги периоди за доставка.   Европейските желания, като да вземем за пример огромни акумулатори за зареждане за по-дълги пътувания, също могат да прибавят разноски, споделя Александър Клoзе, управител за външните пазари на китайския стартъп EV Aiways.  
 Доверието на потребителите е друго предизвикателство    Докато някои китайски марки - като MG - са добре известни в Европа, други като XPeng и Nio би трябвало занапред да построяват доверие.   Проучванията демонстрират, че множеството евентуални купувачи на EV транспортни средства в Европа не разпознават китайските марки.    Тези, които го вършат, се двоумят дали да си купят китайска кола – напомняйки за дългата десетилетия борба на японските и южнокорейските автомобилни производители да завоюват доверието на европейските консуматори и да се приспособяват към техните усети.   Само 14% от 1629 немски консуматори, интервюирани от YouGov през 2022 година, са чували за BYD, вторият по величина производител на електрически автомобили в света след Tesla.    Общо 17% са чували за първокласната марка Nio, 10% - за Lynk & Co на Geely, 8% - за XPeng.   От 95% от потребителите, които са чували за Tesla, 10% биха обмислили пазаруването на модел от този производител като последваща кола, демонстрира изследването. 
Но измежду тези, които познават китайските марки, 1% или по-малко биха обмислили покупка на EV от китайски производител.

На този декор от Aiways споделят, че са решили да не популяризират своето китайско завещание заради опасения, че потребителите имат съмнения да купуват артикули, създадени в Китай.   В същото време няколко китайски производители на коли са си обезпечили петзвездни оценки за сигурност според европейските стандарти, като даже надвишават законовите условия, с цел да се опитат да преодолеят подозренията на клиентите.   Спирос Фотинос от Zeekr споделя, че марката ще се стреми да завоюва доверието на потребителите посредством тестдрайв и шоурум акции, посредством които европейските купувачи да могат да оценят качеството на неговите електрически автомобили от първа ръка.   „ Когато влязат в контакт с продукта, сравнявайки го с сходен европейски, с който са привикнали, високите спецификации и качеството ги изненадва “, споделя Фотинос за европейските клиенти.

Междувременно китайският държавен производител на коли GAC, третият по величина продавач на електрически автомобили в Китай, отвори дизайнерско бюро в Милано, с цел да усети желанията на потребителите, преди да премине към продажби.   „ Единственият метод да заобиколите стандартите е да приемете конкуренцията “, споделя Клозе от Aiways.  Предизвикателства и у дома    В петък китайският производител на електрически коли Xpeng регистрира по-голяма от предстоящата загуба за второто тримесечие на 2023 година, което докара до спад на акциите му с над 7% в предпазарната търговия в Съединени американски щати, заяви CNBC.   Нетната загуба е по-голяма от загубата от 2,7 милиарда юана (370,7 милиона долара), регистрирана за второто тримесечие на предходната година. Това е и най-голямата тримесечна загуба, която китайската компания е разгласила, откогато стана обществена през август 2020 година   Въпреки удара върху облагата, приходите на китайската компания за второто тримесечие дават отговор на упованията.  Ето по какъв начин се оправя Xpeng по отношение на консенсусните оценки на Refinitiv за второто тримесечие на 2023 година:  Нетна загуба: 2,8 милиарда юана загуба против предстояща загуба от 2,13 милиарда  Приходи: 5,06 милиарда юана (693,7 млн. долара) по отношение на предстоящите 5,06 милиарда юана, което съставлява спад от 31% на годишна база.

Xpeng също по този начин заяви, че брутният марж се е трансформирал в негативни 3,9% спрямо позитивни 10,9% през същия интервал на 2022 година
Xpeng’s се надява, че най-новият му автомобил – G6 Ultra Smart Coupe SUV – който беше пуснат на пазара в края на второто тримесечие, ще усили маржовете.   Китайският производител също получи поддръжка от немския авто колос Volkswagen, който влага 700 милиона $ в Xpeng предишния месец, придобивайки 4,99% дял. Компаниите ще разработят взаимно две електрически транспортни средства за китайския пазар.   В последна сметка обаче Xpeng работи в забавяща се китайска стопанска система с понижаващи се потребителски разноски, като в това време се сблъсква с жестока конкуренция вкъщи от други производители като Nio и Li Auto, както и колосите BYD и Tesla, отбелязва CNBC.    Конкуренцията продължава да се ускорява на фона на неспирната ценова война, като тази седмица Tesla понижи цената на своите Model Y и Model S в Китай и предложи отстъпки за съществуващите инвентарни наличия на Model S и Model X.   За $10 хиляди по-малко Tesla пусна и по-нисък клас Model X и Model S в Съединени американски щати.  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР