Китайски учени успешно клонираха арктическа вълчица на име Мая. Успешното

...
Китайски учени успешно клонираха арктическа вълчица на име Мая. Успешното
Коментари Харесай

Успешно клонираха арктически вълк, роди се Мая

Китайски учени сполучливо клонираха арктическа вълчица на име Мая. Успешното клониране се смята за значима стъпка в опазването на редки и застрашени типове, написа Global Times.
" За да спасим застрашения тип, през 2020 година започнахме научно съдействие с Harbin Polarland за клониране на арктическия вълк. След две години усърдни старания, арктическият вълк беше сполучливо клониран. Това е първият случай от този тип в света ", сподели Co Ми Цзидун - основен изпълнителен шеф на основаната в Пекин Sinogene Biotechnology. Eкспертите считат, че раждането на вълка е крайъгълен камък в използването на технологията за клониране. Това е от огромно значение за опазването на редки и застрашени животни.
Вълчицата Мая е родена на 10 юни, като здравословното й положение е приемливо. Донорската клетка на животното е получена от кожна проба от дива самка - арктическа вълчица, донесена от Канада. Яйцеклетка е кучешка, сурогатната майка на Мая е бигъл.
Били са основани 137 нови ембриона от енуклеирани яйцеклетки (неоплодени яйцеклетки – бел. ред.) и соматични кафези. После 85 ембриона са вкарани в матката на седем женски бигъла, едната ражда крепко вълче.
Според учените изборът на кучки като сурогатни майки се дължи на обстоятелството, че те имат общ генетичен генезис с античните вълци. Технологията за клониране разрешава да се копира цялата генетична информация, с цел да се сътвори и разшири популацията от застрашени животни.
Неотдавна стана ясно, че в Германия клонират и отглеждат нов тип свине. Предвижда се те да бъдат отглеждани за сърдечна трансплантация на хора.
През 2021 година пък заплашен черен пор беше сполучливо клониран в Съединени американски щати. Учените са употребявали кафези, които са били замразени преди повече от 30 години.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР