Сделките за продажба на имоти или моторни превозни средства са

...
Сделките за продажба на имоти или моторни превозни средства са
Коментари Харесай

Сделки за имоти и МПС - само след погасени задължения към НАП

Сделките за продажба на парцели или моторни транспортни средства са вероятни към този момент единствено след погасяване на просрочени отговорности към Националната организация за приходите. 

Пред БНР Силвия Стефанова - шеф на Дирекция " Събиране " в Национална агенция за приходите, изясни:

" От 3 май има смяна в член 264 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс, според която нотариусите и съдиите по вписванията правят инспекция за съществуване на непогасени обществени отговорности на продавачите на недвижими парцели и МПС-та. Изискването за неналичието на обществени отговорности на лицата, които правят прехвърлителни покупко-продажби с недвижими парцели и МПС-та, не е ново, но е изменен методът, по който се удостоверява това събитие. До началото на май това се удостоверяваше с попълване на нарочна писмена декларация от продавача. А в този момент се прави инспекция от страна на нотариуси, съдии по вписвания, както и длъжностни лица в Агенцията по вписванията. Проверката се прави в действително време, като се пресъздават неплатените обществени отговорности на лицата, в това число декларирани от тях налози и осигуровки или предявени за наложително събиране в Национална агенция за приходите обществени отговорности на разнообразни държавни органи, в това число санкции, наложени по Закона за придвижване по пътищата, вземания на общини и други ".

За да се подсигурява осъществяването на договорката, е належащо лицата да са заплатили обществените отговорности, безапелационна бе Стефанова в изявление за предаването " Хоризонт до обед ". Тя подсети, че проверка за отговорностите може да се направи в уеб страницата на Национална агенция за приходите. 

" Лицата, които нямат налични средства, с които да погасят напълно отговорностите и не могат да го създадат преди договорката, при документално единодушие от тяхна страна отговорностите могат да бъдат погасени от продажната цена, като в този случай купувачът би трябвало да внесе сумата по съответната сметка на Национална агенция за приходите ", изясни тя.

За първите дни на работа на електронната услуга се вършат приблизително малко над 6000 инспекции дневно, означи Силвия Стефанова и добави, че за първите 6 дни са постъпили близо 1,8 млн. лева. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР