Китайски учени съобщиха за пробив м управлението на техника със

...
Коментари Харесай

Китайски астронавти ще управляват техниката с мисъл


Китайски учени оповестиха за пробив м ръководството на техника със силата на мисълта
(снимка: CC0 Public Domain)

Китайски учени са създали технология за ръководство на роботизирано съоръжение посредством различаване на мозъчната активност. Управлението със силата на мисълта има впечатляваща акуратност и е налично даже без особено образование.

Новата технология ще бъде внедрена в бъдеща китайска орбитална станция и ще разреши на астронавтите да ръководят голяма роботизирана ръка със силата на мисълта, заяви South China Morning Post.

Подробностите за осъществения опит остават секретни. Най-общо, все още става въпрос за симулация, а не за ръководство на действителни механизми. От симулацията до действителната технология обаче има единствено една стъпка и скоро тя ще бъде направена.
още по темата
По време на опита 35 доброволци е трябвало да управляват роботизирана ръка с мисълта си. 11 от участниците незабавно се оправят със задачата. 27 от тестерите въобще не са имали опит в работата с сходни устройства, само че след малко образование също са били в положение да ръководят механизма с най-висока акуратност.

Средната акуратност на интервенциите е достигнала невижданите 99,07%. Във всички предходни опити от този тип точността на осъществяване на командите варира от 40% до 80%. Хората без опит реализират по-малка акуратност, само че също на доста високо равнище – 98,9%.

Китайските откриватели доближават висок резултат с помощта на добре премислена система за усилване на мозъчната активност в вярната посока.

„ В бъдещо проучване на космоса хората и машините ще работят заедно”, отбелязва държавната осведомителна организация Синхуа. „ Човек към този момент няма да има потребност да употребява клавиатура, мишка или даже джойстик, той ще може да употребява [за управление] мозъка и очите си ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР