Китайската Национална Ядрена Корпорация (CNNC) потвърдила инвестиционния си интерес към

...
Китайската Национална Ядрена Корпорация (CNNC) потвърдила инвестиционния си интерес към
Коментари Харесай

Китайци потвърдиха, че искат да строят АЕЦ Белене

Китайската Национална Ядрена Корпорация (CNNC) удостоверила капиталовия си интерес към плана АЕЦ "Белене ". Това стана ясно по време среща на вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова с представители на компанията.

Българските политици и енергийни специалисти подчертаха, че възможната реализация на плана ще бъде след конкурс за избор на стратегически вложител.

"Няма да бъдат предоставяни държавни гаранции по плана или сключвани дълготрайни контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия ", съобщи вицепремиерът Дончев.

По време на срещата бе декларирано, че доставеното от Атомстройекспорт съоръжение се съхранява според инструкциите на заводите-производители.

Работна група в Министерството на енергетика проучва вероятните разновидности за потребление на наличното за плана "Белене " съоръжение по най-хубавия метод. Това е в осъществяване на решение на Народното събрание от март тази година, изясни министър Петкова.

Представителите на CNNC потвърдиха желанието си да вземат участие при възможното осъществяване на процедура за избор на вложител по отношение на плана "Белене ".

През 2017 година Българската академия на науките направи разбор на план за АЕЦ "Белене ". Този план е финансово нежизнеспособен съгласно експертизата на Българска академия на науките. През пролетта на 2017 година държавното управление разпореди на учените да създадат разбор на обстановката, откакто България бе наказана да заплати и одобри оборудването за централата, поръчано преди години.

От Българска академия на науките направиха и редакция на готовия отчет и го предоставиха на възложителя - Българският енергиен холдинг (БЕХ). В разбора бяха прегледани разнообразни сюжети - от мощно скептичен до умерено оптимистичен, като е употребен математико-икономичен модел.

Проектът за създаване на АЕЦ "Белене " би коствал сред 8 и 10.5 милиарда евро, съгласно отчета за плана, направен от учени от Българска академия на науките и енергийни специалисти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР