Китай шества по света - и в качеството на търговец,

...
Китай шества по света - и в качеството на търговец,
Коментари Харесай

Китайските инвестиции притесняват Меркел

Китай шества по света - и в качеството на търговец, и като отстъпчив вложител - в производството ( на колите Volvo, Daimler, при производителя на гуми Pirelli), в инфраструктура ( на пристанището в Пирея), във високи технологии, в парцели... На някои водачи от Европейски Съюз, измежду които са и Ангела Меркел, Еманюел Макрон, това не им харесва и те упорстват за обща тактика, с цел да се управлява настъплението на Китай към Европа. Все отново всеки вложител влага парите си там, където чака да получи най-голяма полза.

В желанието си за разцвет, а и с цел да опитат от сладостта на китайските вложения, източноевропейските страни се сдружиха с азиатската страна в "Инициатива 16+1 ". Но в действителност те не работят като един съюз. По-скоро се конкурират между тях и всяка страна води сама договарянията с втората по величина стопанска система в света в опит а си да завоюва изгоди за себе си. Отделните страни се договарят в собствен интерес и получават това, за което са подготвени да създадат отстъпки, с цел да се трансфорат в желана от Китай "врата към Европа ".

Китай влага във всички страни от Югоизточна Европа. В някои от тях е направил директни вложения, а на други китайски банки са отпуснали заеми.При избрани условия, несъмнено - китайски компании да получат избрани публични поръчки и да сбъдат изпълнени от китайски служащи и с материали, импортирани от Китай. Това към този момент всяка страна сама си го взема решение. Но тук прилежащите ни страни на Балканите имат своите преимущества. Сърбия, да вземем за пример, не би трябвало да се преценява с условията на Европейския съюз, Румъния е огромен пазар, а Гърция със своите пристанища дава шир за инвазия към Стария континент. И въпреки всичко общият размер на вложенията на Китай в района си остава невисок, в случай че го съпоставим с това, което вършат други страни тук, или пък с вложенията на Китай в Западна Европа.

Новият "Път на коприната " е различен канал за навлизане на китайците на европейските пазари. А Югоизточна Европа е един от маршрутите, през които става навлизането. И това е и причина Китай да се ориентира към планове в инфраструктурата - пътища, мостове, пристанища, летища, жп линии, вятърни паркове... И е изцяло допустимо да се случи при близостта ни с това кръстовище.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР