Китай се готви да позволи частично оповестяването на финансова информация

...
Китай се готви да позволи частично оповестяването на финансова информация
Коментари Харесай

Пекин ще направи компромис с разкриването на финансова информация пред чужди регулатори

Китай се готви да разреши отчасти оповестението на финансова информация на локални компании, обществено търгувани на задгранични пазари. Подобно решение става належащо, откакто нови регулации за американските тържища заплашват да изключат от търговия китайски активи за 2 трлн. $ при отвод за даване на одитни отчети за инспекция, заяви Financial Times. Предупреждението на Комисията по скъпите бумаги и тържищата (SEC), че може да в профил някои китайски компании от тържищата, провокира внезапен спад на китайските софтуерни акции предходната седмица.

Пекин от дълго време не разрешава външен достъп до документите на китайските предприятия, само че това опонира на американския Закон за отчетност на задграничните компании от 2020 година, съгласно който фирмите би трябвало да разрешат на надзорния орган за обществените компании да ревизира техните одити. Напрежението доближи връхна точка предходната седмица, когато SEC даде на пет китайски компании период от три години, с цел да изпълнят условията, или ще бъдат изключени от борсата в Ню Йорк. Очаква се още стотици китайски компании да бъдат изправени пред същия ултиматум.

Индексът на китайските софтуерни акции Hang Seng падна до шестгодишно дъно след опасността на SEC, само че възвърне по-голямата част от изгубеното и се повиши с над 20% в сряда. Вицепремиерът на Китай Лиу Хе увери вложителите, че Пекин ще предприеме ограничения за поддръжка на стопанската система и финансовите пазари след внезапната ликвидация на китайски акции.
Въпрос на пояснение
Промяната евентуално се състои в изясняване на тълкуването на закон, който понастоящем не разрешава на задгранични регулатори да правят следствия в Китай, настояват трима източници на Financial Times. Член 177 от Закона за скъпите бумаги на Китай в този момент се приема и като възбрана за китайските субекти да дават информация на задгранични регулатори, без първо да получат утвърждение от китайските управляващи. Законите в страната постоянно са написани двусмислено и използването им се свежда до спомагателни тълкувания. В случая с член 177 държавното управление не е предоставило насоки за неговия обсег, нито публични дефиниции на основни термини.
Реклама
Предпазливата политика на Пекин да не дава на задграничните регулатори достъп до фирмени доклади и други документи се дължи на опасения, че по този метод може да изтекат сензитивна интелектуална благосъстоятелност или данни, свързани с националната сигурност. Промяната в курса, в случай че бъде осъществена, ще бъде забележителен прогрес в посока на оповестението на финансова информация отвън границите на страната. По-голямата бистрота ще увеличи доверието на вложителите в листнатите китайски компании, считат специалисти.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР