Китай също имат енергийна криза в момента. Те щяха да

...
Китай също имат енергийна криза в момента. Те щяха да
Коментари Харесай

Богомил Манчев пред ФАКТИ: Проектът Белене няма технически и финансови проблеми

Китай също имат енергийна рецесия сега. Те щяха да са сътрудник на страната. Аз съм инженерна организация и мога да работя с всеки един от тях-без значение дали изток или запад. Така беше и тогава държавното управление им беше дало зелена улица. Те се срещаха с министър- ръководителя преди 5 години, когато бяха последните дни на държавното управление, преди да се назначи първият длъжностен кабинет на Румен Радев.
Те пристигнаха януари месец въпросната година. Срещнаха се с тогавашния министър председател Борисов. И те им дадоха " зелена улица ", с цел да почнат да развиват нещата като стратегически вложител. И на тази база се внесе в Народното събрание, че някой има предпочитание да бъде стратегически вложител. Вече като беше определено идващото държавно управление, 2018 година, юни месец, Комисията внесе в пленарна зала решение, с което дават обвързване към Министерство на енергетиката да изготви процедура. В нея мажоритарен дял се дава на стратегическият вложител. Миноритарният дял остава на НЕК, който и сега е притежател на плана " Белене ". Така стартира процедурата. В същата тази процедура е написано, че в случай че в даден миг нашата страна реши, че тя ще бъде стратегическият инвеститор- т.е. ще си го прави плана напълно сама, тя приключва процедурата. И тези участници няма да имат искания за това, че са харчили пари да готвят някакви документи и оферти към страната. Не е доста ясна обстановката, в случай че страната реши едностранно да приключи, че ще прави " Белене ". И да го прави примерно на 7 и 8 блок, защото това е преустановяване на онази процедура. Има догадка, в която тези стратегически вложители, които са трима, които не са се отказали, биха могли да заведат искове против нашата държава- т.е. против Министерство на енергетиката. Пак споделям, това е догадка. Да им бъдат възобновени средствата за подготовка на нещо, които са харчили, пък то едностранно е прекъснато.
Разви се обстановката със закъснение на този план. За не знам кой път ще кажа: Проектът " Белене " няма механически и финансови проблеми. Той може да бъде финансиран. Не мога да си показва, че нашата страна не може в границите на 7 години, за колкото би трябвало да се построят и включат в комерсиална употреба двата енергоблока, не може да притегли 7 милиарда евро като притеглен капитал. И да добави още милиард и половина към личния капитал, с цел да построи тази атомна централа.
Натискът, който идва от Запад- в това включвам и Брюксел, и Вашингтон, е че провеждайки по този начин процедурата, в действителност ние не вършим българска централа, а даваме на някой различен.

Това сподели пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ енергийният специалист и ръководител на " Булатом " Богомил Манчев.

В края на 2019 година се появи COVID-19. Те в това време бяха идвали, правили работни срещи, бяха си създали работни групи, които да създадат обвързващите оферти към българската страна. И ние март месец 2020 година влязохме в локдаун. Не единствено ние.. И в целия свят. Това попречи те да дойдат и да попаднат в така наречен " стая на данните ". Всеки участник имаше обособена стая, където те получават данни, четат ги вътре в стаята. Вадят си каквито са им нужни данни и вършат своите търговски оферти към Министерство на стопанската система.
Предният президент на Съединени американски щати, Доналд Тръмп,обяви твърди борба с Китай по отношение на кой какъв брой е огромен стопански и какъв брой държи в света. И те се опълчиха на нашествието на Китай от позиция,че са работилницата на света. И COVID-19 сподели, че това е правилно. Защото 90 % от субстанциите за медикаменти, коли, или каквото се сетите, се вършат в Китай.

Целият диалог може да наблюдавате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР