Китай прие радикална реформа на избирателната система на Китай, съобщава

...
Китай прие радикална реформа на избирателната система на Китай, съобщава
Коментари Харесай

Радикална реформа на избирателната система в Хонконг

Китай одобри радикална промяна на изборната система на Китай, оповестява Българска телеграфна агенция, като цитира организация Синхуа, която популяризира къса информация, в която се споделя единствено, че президентът Си Цзинпин е одобрил новото законодателство и е подписал съответните укази.

Реформата бе наложена на Хонконг без да бъде желано мнението на неговия парламент, откакто непрекъснатият комитет на Общокитайското заседание на народните представители (еднокамарния китайски парламент) гласоподава единомислещо в поддръжка на измененията, които след това бяха утвърдени от президента на Китай, отбелязва Франс прес.

Промените плануват увеличение на броя на депутатите в хонконгския парламент от 70 на 90. Само 20 от тях ще бъдат избирани с всеобщо гласоподаване , 40 ще бъдат назначавани от орган с пропекинска ориентировка, а останалите 30 депутати ще бъдат определяни от публични и професионални организации.

Досега половината от 70-те депутати в хонконгския парламент (35) бяха избирани с всеобщо гласоподаване.

За да се явят на избори за хонконгския парламент, кандидат-депутатите също по този начин ще би трябвало да получат авансово утвърждение от комисия в китайския специфичен административен регион.

Реформата ще ограничи фрапантно наличието на продемократичното придвижване в някогашната английска колония, а задачата на китайските управляващи е Хонконг, с население от 7,5 милиона души, да бъде ръководен от " патриоти ", показва Франс прес.

 Председателят на Законодателния съвет на Хонконг Андрю Льонг беседва с членове на медиите в Законодателния съвет в Хонконг, 30 март 2021 година Льонг разгласи, че общите избори за Законодателния съвет ще се проведат през декември 2021 година, повече от година, откакто бяха отсрочени от държавното управление и откакто Постоянния комитет на на Общокитайското заседание утвърди огромни промени в изборната система на града, които ще понижат броя на местата в законодателната власт, демократично определени от обществеността.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР