Китай представи първия си клониран кон за състезания, жребчето Джуанг

...
Китай представи първия си клониран кон за състезания, жребчето Джуанг
Коментари Харесай

Китай представи първия си клониран кон за състезания

Китай показа първия си клониран кон за надпревари, жребчето Джуанг Жуанг към този момент е на 7 месеца, а цветът на козината му съвсем изцяло повтаря цвета на неговия оригинал, спортния жребец Урсус, оповестява сътрудник на РИА Новости.

Според компанията SinoGene, в чиято лаборатория е основан клонингът, работата по клонирането на метиса е почнала през 2021 година Клонираното жребче на име Zhuang Zhuang (в превод от китайски " Здрав “) е родено на 16 юни 2022 година Соматичните кафези са взети от кожна проба от топлокръвен кон на име Урсус, който пристигна в Китай през 2007 година от Германия и завоюва голям брой награди в надпревари по конен спорт както в Китай, по този начин и в чужбина. Сурогатната майка беше кобила от северозападната китайска провинция Гансу. Козината на Zhuang Zhuang е същата черна като на Ursus, двата коня се разграничават единствено по леко оцветените муцуни и крака.

Джао Джиенпин, заместител общоприет шеф на SinoGene, сподели пред РИА Новости, че главната цел на клонирането е да се отглеждат първокласни породи коне в Китай.

" Китай към момента изостава във връзка с развъждането на първокласни породи коне. Нашите коне се употребяват основно в отглеждането на животни като работна мощ. Що се отнася до висококласните породи коне, които се употребяват в конния спорт, те се смятат за коне за забавление, базата за тяхното развъждане е доста слаба, най-много се постанова да се внасят от други страни “, изясни той.

Има обаче проблеми с вносните коне - някои идват с пострадвания, някои са прекомерно остарели. " По техните характерности те не са подобаващи за разплод “, споделя Джао Джиенпин.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР