България възможно най-скоро трябва да финализира процеса по влизане в

...
България възможно най-скоро трябва да финализира процеса по влизане в
Коментари Харесай

България има реалистични шансове да приеме еврото през 2025 г., но трябва да изпълни няколко условия, категоричен е гуверньорът на БНБ

България допустимо най-скоро би трябвало да завърши процеса по влизане в еврозоната. Това съобщи гуверньорът на Българската национална банка Димитър Радев на интернационалната конференция " България в еврозоната, по кое време? ", която се организира в столицата. 

" Забавянето на нашата цялостна интеграция в ядрото на Европейския съюз, каквото е еврозоната, има своята цена и тя непрестанно се усилва. В по-общ проект тази цена се показва в продължава маргинализация в политическата и икономическата външна страна на Европа, с присъщите на тази външна страна тематики като беднотия, корупция и външни зависимости ", съобщи Радев.

Той сподели, че с цел да можем да се присъединим към еврозоната през идната година, страната ни би трябвало да има ясно открита, устойчива и проевропейска политическа структура за ръководство. След това възобновяване на политическите контакти на най-високо ниво, защото през последните години те били " по-скоро протоколни, в сравнение с съдържателни ", също така - връщане на пътя на фискалната консолидация, приемане на Закона за въвеждане на еврото, ускорение на работата по оставащите условия и техническата подготовка на изпълнителната власт. 

" Шансовете ни да се присъединим към еврозоната през 2025 година остават мощни и изцяло реалистични ", безапелационен е шефът на Българска народна банка. 

По думите му неприемането на единната валута води до негативи за бизнеса и опциите за непознати вложения у нас: " Цената на забавянето се показва в по-трудни условия за бизнес, търговия и вложения. По-неблагоприятни условия за финансиране, по-високи и непродуктивни разноски за бизнеса и семействата. Мащабът на загубите се мери не с милиони, а с милиарди ".

Гуверньорът на Българска народна банка направи и къса ретроспекция на пътя на България към приемането на еврото. Той сподели, че към днешна дата страната ни извършва всички критерии, с изключение на този за инфлацията: " Отрицателната разлика във връзка с критерия за ценова непоклатимост се понижава, само че се обрисува да остане над условията на критерия към датата на идната оценка, а тя ще бъде направена на база на данните към края на месец май ". 

" В институционален проект Българска народна банка и банковият бранш са в избрана степен към този момент част от еврозоната по силата на открития режим на близко съдействие сред Българска народна банка и ЕЦБ от 2018 година ", изясни гуверньорът. 

 

" Българският лев е едната от двете валути, отвън еврото, която е част от Европейския валутен механизъм - едно от основните условия за присъединението към еврозоната ", добави той. 

Той разяснява новият закон за Българската национална банка, който по думите ми финализирал процеса по изпълняването на критерия за правна корвенгенция и бил подготвен за внасяне и приемане от Народното събрание. Освен това всички логичстични условия за прекосяването към еврото били покрити, същото се отнася и за българските евромонети, които страната ни към този момент е подготвена да отсече.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР