Учените прогнозират, че още една мощна слънчева буря може да

...
Учените прогнозират, че още една мощна слънчева буря може да
Коментари Харесай

Удря ни мощна магнитна буря до дни

Учените предвиждат, че още една мощна слънчева стихия може да удари Земята тази седмица. Има огромна възможност от спиране на радиокомуникациите в разнообразни райони на планетата, както и от появяването на доста ярки сияния отвън полярните региони на Земята.

Слънчева или геомагнитна стихия поражда заради мощно разстройване в магнитното поле на Земята, което защищава нашата планета от плазмени частици и радиация, предавана от повърхността на Слънцето. Такава стихия поражда, когато потоци от плазма, известни като изхвърляне на коронална маса, се блъснат в нашата планета. Те постоянно съпровождат освобождението на интензивна радиация, известна като слънчево изригване. Такива събития от време на време водят до краткотрайно спиране на радиокомуникациите, както и до спиране на сателитните системи и електрическите мрежи на Земята.

Най-силната геомагнитна стихия се развихри на Земята на 10 и 11 май и е най-мощната за последните няколко години, пише Daily Mail. Зад появата й стои слънчево леке, наречено AR3664, което претърпя серия от изригвания от клас X и плазмени изригвания. Изригванията от клас X са най-мощните слънчеви изригвания от всички. Във всеки от петте класа числата от 1 до 10 (и по-високи за изригвания от клас X) разказват относителната мощ на изригването. През май тази година към този момент имаше доста такива изригвания и съвсем всички породиха от AR3664.

Оттогава това слънчево леке, което е област със мощна магнитна интензивност (именно тя предизвика излъчвания на радиация и плазма от повърхността на Слънцето), се обърна в другата посока от Земята. Въпреки това учените, наблюдаващи галактическото време, са записали появяването на 17 изригвания с друга мощ на това място през последните дни.

Най-силното огнище е записано в понеделник, 27 май, и е класифицирано като клас X2.9. Това енергийно събитие беше съпроводено и от изпускане на плазма в космоса. Но това изригване не е имало никакъв резултат върху нашата планета, защото петното, както беше упоменато нагоре, беше обърнато в другата посока.

Според прогнозите на учените  към края на тази седмица слънчевото леке ​​AR3664 още веднъж ще се изправи против Земята. Така още веднъж може да предизвика силна слънчева стихия, която да обхване нашата планета. Прогнозите демонстрират, че появяването на нови изригвания от клас X може да докара до необятно публикувано радиозатъмнение на Земята, което може да продължи няколко часа. Това се дължи на разстройствата, които слънчевите частици основават в горните пластове на земната атмосфера за прекосяването на радиосигнали.

Ако в края на тази седмица се появят слънчеви изригвания дружно с изхвърляне на коронална маса, тогава няколко дни откакто плазмените потоци излязат в космоса, те биха могли да ударят Земята и да доведат до друга геомагнитна стихия на нашата планета.

Много е мъчно да се плануват феномени като слънчеви изригвания, тъй че учените единствено допускат, че сходни изригвания на Слънцето ще се появят в близко бъдеще. Често се случва астрономите да записват появяването на изригване на нашата звезда постфактум.

Най-мощните слънчеви изригвания, причиняващи слънчеви стихии, може да станат нормални през идващите месеци и даже през идната година. Учените считат, че Слънцето наближава пика на своята интензивност, когато ще се появят голям брой слънчеви петна. Този интервал се назовава безоблачен най-много и настава почти в средата на всеки безоблачен цикъл, който продължава 11 години. Настоящият безоблачен цикъл стартира преди 5 години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР