Детската болница остава на проект, защото лобитата, се ритат под

...
Детската болница остава на проект, защото лобитата, се ритат под
Коментари Харесай

Адв. Мария Петрова: Колкото по-дълго няма Национална детска болница, толкова повече някой ще си играе на спасител

" Детската болница остава на план, тъй като лобитата, " се ритат под масата ", с цел да овладеят тази конструкция. На този стадий няма да имаме Национална детска болница, тъй като страната не подхваща нито радикални, нито съответни ограничения това да се случи. Това сподели за предаването " Нюзрум " по  Радио " Фокус " юристът по здравно прави Мария Петрова.

По думите ѝ колкото по-дълго няма Национална детска болница, толкоз по-дълго едни хора ще си играят на идея, на спасители и на специалисти, с цел да могат да се усещат значими. " Толкова по-дълго и на всички последващи избори бъдещите и част от сегашни политици ще имат своята " политическа дъвка ", която да повтарят на всяка една своя предизборна акция, точно Национална детска болница ", изясни тя.

" Опитите за съществуването на частна детска болница не са от последните няколко седмици. Такива бяха правени в последните няколко години и са допускани посредством раздържавяването на българското опазване на здравето десетилетия преди този момент. За този проблем знаем, че под шапката на " Мама и аз " стоят лобистки частни ползи, които не засягат единствено и само детското опазване на здравето. Напротив – цели се да се сътвори следващата огромна частна болница, която да работи по така наречен " скъпоструващи клинични пътеки. Но с цел да може да бъде " продадена " тази концепция на обществото, се употребява потребността от национална детска болница. Ползва се тази мъчителна за обществото тематика – неналичието на съответна здравна грижа по принцип, а и най-много към децата, с цел да може да се издигне един заслон да се разкрие следващата частна болница без да имаме потребност от такава под предлог, че това ще бъде за богатството на децата ", разяснява още адв. Петрова.

" С конституционните промени, които наблюдавахме в последните месеци и с опцията да се отстрани президентът като основен сътворител на служебните държавни управления, виждаме, че е без значение дали имаме определен парламент, или длъжностен кабинет. Факт е, че в случай че някой разполага с задоволително връзки и средства, той прави опити да прокарва едно свое решение, една своя концепция, един собствен план там, където може да мине, в случай че мине на цената, на която е показан ", добави тя.

Адв. Петрова не изключва нови опити за пробутване на концепцията за частна детска болница.

" Никой от нас няма нищо срещу един човек да има доста пари и да желае да си направи частна болница. Дори няма неприятно в това частните лечебни заведения да конкурират държавните, регионалните или общинските. Проблемът идва от там, че Здравната каса подписва контракти без да може да си избира, с изключение на на хартия и много официално, своите сътрудници. И става по този начин, че тежките и незабавни случаи отиват в обществения бранш – държавни, регионални и общински лечебни заведения, които са все в неприятно положение, на негативни финансови параметри, с остаряла техника и неприятна материална база. Те обаче би трябвало да се конкурират с частника, който има свободата да употребява обществения запас посредством Здравната каса, да не прави публични поръчки за медикаменти и консумативи и да " си избира " клиничните пътеки и пациентите, които да работи ", разяснява още експертът.

" Нека да не се заблуждаваме, че когато се отвори тематиката за Национална детска болница, зад нея постоянно струи алтруизъм, хуманизъм и обич към децата – няма такова нещо. Без значение дали приказваме за частен, или за обществен интерес, постоянно става дума за нечий интерес ", означи тя.

" Привидно всички са загрижени дали да има частна, или национална болница. Проблемът не е нито в постройката, нито в парите. Проблемът е, че до момента в който има спор на ползи, само че не се визира ползата на децата, на техните родители, на бъдещето на тази страна, ние ще продължаваме да имаме този проблем ", посочи адв. Мария Петрова.

На въпрос за какво е мъчно на страната да обезпечи налични опазване на здравето на децата ни, тя отговори: " Защото дълго време страната бездейства и не предприе ограничения по това да обезпечи на лекарите-педиатри задоволително добра качествена работна среда, тъй като дълго време детското опазване на здравето беше зле финансирано. Всички тези проблеми, трупани повече от 25 години, дават и ще продължат да дават тежко отражение върху българското опазване на здравето. Държавата даде превес на избрани лобисти и частни ползи, до момента в който загърби ползите на обществото и на децата ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР