Китай осъди днес решението на САЩ, Австралия, Великобритания и Канада

...
Китай осъди днес решението на САЩ, Австралия, Великобритания и Канада
Коментари Харесай

Китай: Обявилите бойкот на зимната Олимпиада ще платят цената за това

Китай осъди през днешния ден решението на Съединени американски щати, Австралия, Англия и Канада да разгласят дипломатически протест на зимните олимпийски игри в Пекин през февруари 2022 година, съобщи Франс прес.

Четирите западни страни, които ще изпратят на олимпиадата спортисти, само че не и публични представители, " ще платят цената " за своето решение, предизвести пред публицисти представителят на китайското министерство на външните работи Ван Вънбин.

Дипломатическият протест е в израз на митинг против нарушавания на човешките права в Китай.

" Съединени американски щати, Австралия, Англия и Канада употребяват сцената на олимпийските игри за политически операции, което е непопулярно и с което се изолират сами. Те неизбежно ще платят цената за този неприятен номер ", сподели представителят на китайското външно министерство.

Той изрази убеденост, че " без значение дали ще дойдат публични представители (на въпросните страни) или не, зимните игри в Пекин ще минат сполучливо ".

" Спортът няма нищо общо с политиката. Олимпийските игри са огромно събиране на спортисти и хора, влюбени в спорта, а не сцена, на която да се изявяват политиците ", добави Ван.

Зимните олимпийски игри ще се проведат от 4 до 20 февруари, само че поради антиковидните ограничавания за влизане на чужденци в страната, наложени от Китай, малко на брой международни политически водачи се чака да дойдат в Пекин.

Изключение прави съветският президент Владимир Путин, който одобри поканата на своя китайски сътрудник Си Цзинпин, отбелязва Агенция Франс Прес.

Междувременно френският министър на образованието и спорта Жан-Мишел Бланкер разгласи през днешния ден, че страната му няма да се причисли към дипломатическия протест на олимпиадата.

" Франция няма да го направи " , сподели Бланкер. Той посочи, че няма да участва на олимпиадата, а страната ще бъде показана в Пекин от делегираната министърка за спорта Роксана Марасиняну.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР