Китай иска да задълбочи приятелските и кооперативни отношения с Афганистан.

...
Китай иска да задълбочи приятелските и кооперативни отношения с Афганистан.
Коментари Харесай

Китай приветства талибаните - иска приятелски отношения

Китай желае да задълбочи " другарските и кооперативни " връзки с Афганистан. Това разгласи представител на китайското държавно управление, представен от " Франс прес ".

Пекин обаче се притеснява да не би Афганистан да се трансформира в пункт на малцинствената мюсюлманска група уйгури в Китай.

Китай разполага със 76-километрова граница с Афганистан.

По време на изтеглянето на американските военни от арабската страна Пекин се опитваше да поддържа неофициални връзки с талибаните.

През юли високопоставена делегация на талибаните се срещна с китайския външен министър Ван И в Тянцзин, обещавайки Афганистан да не бъде употребен като база от екстремисти. В подмяна Китай предложи икономическа поддръжка и вложения за възобновяване на страната.

Днес Китай разгласи, че приветства опцията за задълбочаване на връзките с Афганистан.

Говорителката на външното министерство Хуа Чунин съобщи, че талибаните неколкократно са изразили вяра да развиват положителни връзки с Китай и че чакат присъединяване на азиатската страна във възобновяване на Афганистан.

Китай почита правото на афганистанския народ да дефинира без значение личната си орис и желае да продължи да развива връзки на другарство и съдействие с Афганистан, акцентира тя.

Хуа Чунин прикани талибаните да обезпечат равномерен преход във властта и да спазят обещанието си да договарят за определяне на " намерено ислямско държавно управление ", гарантирайки сигурността на афганистанците и непознатите жители.

По данни на китайското външно министерство посолството на Китай в Кабул продължава да работи, макар че Пекин изтегля своите жители от страната преди месец поради влошената сигурност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР