38 години преди атентата срещу словашкия премиер Роберт Фицо бе

...
38 години преди атентата срещу словашкия премиер Роберт Фицо бе
Коментари Харесай

38 години преди атентата срещу Фицо убиха шведския премиер Улоф Палме

38 години преди атентата против словашкия министър председател Роберт Фицо бе погубен шведския министър председател Улоф Палме. Общото сред двамата е, че са с леви политически възгледи, а мъжете, дръпнали спусъка, са недоволни от провежданата от тях политика.

Палме бе министър председател в интервала 1969-1976 и сред 1982 и 1986. Някои го считат за проектант на модерна Швеция, само че консерваторите ненавиждат неговите антиколониални възгледи. Улоф Палме не бе човек без врагове. Харизматичният водач на шведската Социалдемократическа партия стартира промени, които не се нравят на някои едри предприемачи. Изказва се и против нуклеарната енергетика, а не пести рецензии и против руската инвазия в Чехословакия през 1968 година и американските бомбардировки в Афганистан. Сред задачите на неговите словесни офанзиви е и режимът на апартейд в ЮАР.

Шведският социалдемократ бе убит в гърба в центъра на Стокхолм на 28 февруари 1986 година, откакто се прибирал от кино със брачната половинка и сина си. 59-годишният министър председател освободил защитата си за вечерта.

Убийството провокира масирана интервенция за търсене на причинителя, както и голям брой тайни теории за интервенция на потайни сили, като се стартира от Централно разузнавателно управление на САЩ и кюрдски сепаратисти и се стигне до службите за сигурност на Република Южна Африка.

В идващите 34 години до разкриването на името на килъра гибелта на Палме се трансформира в една от най-големите мистерии в историята на Швеция.



Улоф Палме е роден на 30 януари 1927 година в Стокхолм в фамилията на сполучлив предприемач от нидерландски генезис, а майка му е балтийска немкиня, бежанка от времето на Първата международна война. След военната си работа през 1945 – 1947 година отпътува за Съединените щати, където получава бакалавърска степен от Колежа „ Кениън “, след което следва право в Стокхолмския университет.

Още като студент Палме взе участие интензивно в разнообразни социалдемократически организации, а след дипломирането си работи в партийния уред. През 1957 година е определен за народен представител, а през 1963 година става министър без портфейл като непосредствен политически консултант на премиера Таге Ерландер. От 1965 година е министър на превоза и известията, от 1967 година – министър на просветата, а след отдръпването на Ерландер през 1969 година го наследява отпред на партията и държавното управление.

През 1976 година Улоф Палме губи парламентарните избори, прекъсвайки траялата четири десетилетия доминация на социалдемократите в шведската политика. През идващите години е водач на опозицията, като в същото време взе участие в интернационалната дипломация като медиатор на Организация на обединените нации в несполучливите опити за преустановяване на Ирано-иракската война. През 1982 година още веднъж става министър-председател.

Многократно са се появявали и изказвания, че шведските служби за сигурност или други задгранични секрети служби имат пръст в убийството на шведския социалдемократ. По времето на Студената война Улоф Палме водеше политика за доближаване на Изтока и Запада и за основаване на зона в Централна Европа, която да е свободна от атомно оръжие.



Едва през 2000 година, т.е. 34 години след убийството, прокуратурата в Швеция назова името на килъра на Палме - Стиг Енгстрьом. Тъй като той към този момент не бе сред живите, против него няма по какъв начин да се повдигне обвиняване. Името му се е появявало и преди в следствията във връзка осъщественото през 1986 година ликвидиране. В шведския щемпел доста се е писало за вероятността Енгстрьом да е причинителят на закононарушението.

Той е бил измежду главните обвинени директно след убийството, тъй като е бил забелязан на мястото на престъплението. След което обаче самичък изискал да свидетелства пред полицията, бил разпитван неведнъж и разказал, че е желал да помогне на ранения Палме.

Така преди 4 години шведската полиция разгласи, че затваря следствието за убийството на премиера Улоф Палме през 1986 година, защото главният обвинен – швед, противопоставящ се на лявата му политика, е мъртъв.  " Това е Стиг Енгстрьом. Тъй като е мъртъв, не мога да повдигна обвинявания против него ", съобщи прокурорът Кристер Петершон на конференция в Стокхолм. Енгстрьом, именуван също " Мъжът от " Скандия ", защото работел в близката застахователна компания ", изпитвал мощна злост към премиера и политиката му, добави прокурорът. 

Графичният дизайнер Енгстрьом бе разпитан като очевидец при започване на следствието, защото той бил близо до мястото на убийството. Но полицията го сметнала за обезсърчителен тъй като няколко пъти сменял показанията си. Той се самоубива през 2000 година на 66-годишна възраст.

През 34-те години на следствието бяха разпитани над 10 000 души, а 134-ма признаха осъществяване на закононарушението. Оръжието на убийството не бе намерено, макар че полицията тества общо 788 револвера. Убийството на Палме през 1986 година е забелязано от десетки очевидци, само че никой не може с безспорна сигурност да разпознава причинителя. На мястото на престъплението са открити гилзи от диаметър 357 Магнум.

През юли 1989 година за убийството на Палме бе наказан малък нарушител, само че присъдата бе анулирана месеци по-късно.

Неуспехът на полицията да открие причинителя остави белег върху душeвността на страната, която и в този момент се гордее с сигурността по своите улици, показва Ройтерс.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР