Китай е най-новият играч в регионалната игра на надмощие на

...
Китай е най-новият играч в регионалната игра на надмощие на
Коментари Харесай

Китай е най-новият играч на Балканите, ще търси ли политическа печалба

Китай е най-новият състезател в районната игра на превъзходство на Балканите, а дейностите му будят съмнения в Европейски Съюз, че Пекин може да се възползва от икономическата си мощ, с цел да получи политическа облага, се показва в отчет на Мюнхенската конференция по сигурността за тази година.

Европейските водачи схващат стратегическото значение на тази част на Европа, а дефицитът на политически и стопански прогрес в района, както и умората от разширението на Европейски Съюз понижиха вярата и на двете страни в неизбежността на участието в Европейски Съюз, се споделя в частта на отчета, отдадена на района, под заглавие " Западни Балкани: с такива другари... ", показва Българска телеграфна агенция.

Същевременно се установи, че районът остава сензитивен и като образец за това се показва, че обратно на желанието на НАТО през декември Косово реши да образува своя войска, на което Сърбия отговори със опасност с въоръжена интервенция, както и че в Сараево се ускоряват опасенията от ескалация на етническите напрежения след влизането на сръбския националист Милорад Додик в босненското Председателство.

Междувременно жителите на Западните Балкани показват недоволството си като стачкуват или напущат района, се отбелязва в отчета. Негативното развиване на обстановката на Западните Балкани се ускорява, до момента в който други настоящи сили усилват въздействието си, изключително Китай и Русия, се акцентира в отчета. Русия е обичаен състезател в района, само че в този момент гледа на Балканите като на основна част от новата " огромна игра ", която може да помогне за комплициране и намаляване на Европейския съюз. Москва е упреквана за ограничения, целящи дестабилизация на Западните Балкани, в това число за полагане на дейни старания за тласкане към етнически спор и предизвикателство на отчаяние от Европейски Съюз с ограниченията на антизападната агитация.

Но както се показва, най-новият състезател в районната игра на превъзходство е Китай. Всички страни от Западните Балкани като се изключи Косово са включени в самодейността на Пекин " Един пояс, веднъж ". В района поздравиха толкоз нужната помощ, търговия и непрекъснато възходящия приток на вложения, конкуриращи и в някои области икономическото въздействие на Европейски Съюз. И до момента в който Пекин поддържа европейската интеграция на района, дейностите му будят съмнения в Европейски Съюз, че Китай може да употребява икономическата си мощ, с цел да получи политическа облага.

Освен това китайските планове не постоянно дават отговор на стандартите на Европейски Съюз за продължителност и бистрота. Поради това китайското икономическо въздействие съставлява риск за района, изключително когато става дума за задължения, тъй като доста вложения идват под формата на заеми.

Европейски Съюз едвам наскоро осъзна тези рискове. НАТО и Европейски Съюз в този момент интензивно се стремят да подтиснат съветската агитация и Брюксел задвижи редица планове за европейска съгласуваност, с цел да конкурира тези от Китай. Настъпилата година ще даде някои признаци за това има вяра ли още районът в европейското бъдеще, се споделя в умозаключение на отчета, оповестен пред 55-ата Мюнхенска конференция по сигурността, която се състоя от 15 до 17 февруари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР