Китаецът Дин Лижън и руснакът Ян Непомнящи ще изиграят в

...
Китаецът Дин Лижън и руснакът Ян Непомнящи ще изиграят в
Коментари Харесай

Шахматната титла се решава в последната пртия

Китаецът Дин Лижън и руснакът Ян Непомнящи ще изиграят в събота в Астана 14-ата партия от мача между тях, която може да направи спечелилия от нея 21-вия международен първенец по шахмат.

Партия номер 13, в която Непомнящи бе с белите фигури, приключи реми на 40-ия ход и по този начин резултатът сред втория и третия в международната класация на ФИДЕ остана еднакъв - 6,5:6,5 точки.

По правилник са планувани 14 партии по типичен шахмат, като този, който събере първи 7,5 точки, става международен първенец. В случай на реми в събота обаче двамата гросмайстори ще би трябвало да дефинират спечелилия от мача посредством тайбрек, в който ще се играе на съкратени времени контроли.

В днешната предпоследна партия бе разигран вид на Испанска партия, който даде минимално предимство на играещия с черните Дин след дебюта. В мителшпила Непомнящи съумя да изравни играта. Руският гросмайстор получи и качество допълнително - топ против офицер и пешка, само че нямаше никакъв късмет да провежда каквато и да е контраигра против солидната позиция на противника си.

Наградният фонд на мача за международната купа е 2 милиона евро, като той ще бъде поделен сред двамата шахматисти. В случай, че в съботната партия има победител, то новият международен първенец ще вземе 60 % от тази сума, а подгласникът му - 40 %. При реми и тайбрек спечелилият ще прибере 55 % от премията, а изгубилият ще се утеши с останалите 45 %.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР