Кирил Петков ще е най-вероятният кандидат за кмет на София,

...
Кирил Петков ще е най-вероятният кандидат за кмет на София,
Коментари Харесай

Услади му се! Кирил Петков играе за кмет на София?

Кирил Петков ще е най-вероятният претендент за кмет на София, който ще бъде повдигнат от „ Продължаваме промяната “ на идните през есента локални избори, научи „ Уикенд “. Според няколко самостоятелни един от различен наши източници, кандидатурата на някогашния министър председател и водач на „ Продължаваме промяната “ към този момент е разисквана с съдружния сътрудник „ Демократична България “, като водачите на десните Христо Иванов и ген. Атанас Атанасов също са подкрепили номинацията му.

Само преди дни името на Кирил Петков импровизирано беше упоменато като най-вероятния български претендент за еврокомисар, който да замести на поста напусналата Брюксел Мария Габриел. Твърде евентуално е обаче ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен да наложи несъгласие върху кандидатурата на Кирил Петков и България да остане без еврокомисар до приключването на мандата на Европейския парламент, който е през лятото на 2024 година

„ Кирил доста мъчно ще бъде назначен за еврокомисар, въпреки да е имало предложение точно той да размени Мария Габриел. Другото спрягано име от България е на Христо Иванов. Най-вероятния процес на събитията е България да остане без европейски комисар “, безапелационен е източник на „ Уикенд “.

Според функционери от „ Продължаваме промяната “, концепцията Кирил Петков да бъде претендент за кмет на София се е зародила още след парламентарните избори, защото по време на изтощителните договаряния за сформиране на постоянно държавно управление е станало известно, че в партията на Бойко Борисов има голяма опозиция против даването на министерски пост на харвардския ученик.

Съвсем до неотдавна се смяташе, че на идните локални избори претендентът за кмет на София на „ Продължаваме промяната “ и Демократична България ще е милионера Васил Терзиев, досегашен изпълнителен шеф на софтуерната компания „ Терелик “ и правоприемник на две генерации чиновници на Държавна сигурност.

Вето върху номинацията му обаче ненадейно е пристигнало от водачите на Демократична България Христо Иванов и ген. Атанасов, които били на мнение, че мултимилионера Васил Терзиев е неузнаваем за столичани и че е доста евентуално да загуби борбата за кметския стол в София.

Реклама

Васил Терзиев беше един от спонсорите на предизборната акция на „ Продължаваме промяната ”. Той и неговият съучастник от „ Терелик “ Светозар Георгиев се оказваха от IT специалистите, за които от Политическа партия споделиха, че ще разчитат за акцията си още през 2021 година

Тогава Светозар Георгиев подари 80 000 лева, а Васил Терзиев – 50 000 лв.. Вътрешна социология, която партията поръчала, открила, че той не би могъл да завоюва изборите. Една от аргументите е, че има положение от над 150 милиона евро – да, изцяло почтено изкарани пари и с платени налози, само че в бедна страна като България голямото му благосъстояние би могло да бъде употребявано против него и да се вършат неприятни внушения.

„ Навремето точно това спъна претендента за кмет на София – банкера Венцислав Йосифов, който загуби от Софиянски. По същата причина и Марешки не съумя да стане кмет на Варна. България не е Америка, тук богаташите са недолюбвани ”, разясняват политически анализатори.

„ Почти несъмнено е, че Кирил Петков ще бъде претендентът за кмет, който ще бъде повдигнат от „ Промяната “ и Демократична България. Засега обаче съществуват несъгласия кои да водят листата за общински съветници. Има няколко оферти, като най-обсъжданите имена са на Трайчо Трайков и на Борис Бонев “, разкрива функционер от „ Продължаваме промяната “.

Според думите му към кандидатурата на Кирил Петков за кмет на София нямало различия сред водачите на Политическа партия и Демократична България, защото на последните парламентарни избори тази пролет в столицата за обединението ПП-ДБ гласоподаваха 44% от гласоподавателите.

Междувременно Борис Бонев към този момент не крие раздразнението си от обстоятелството, че няма да бъде подсилен от ПП-ДБ на локалните избори. Лидерът на „ Спаси София ” преди дни съобщи, че е мощно обезпокоен от ротационното ръководство.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР