Киргизките спецчасти започнаха операция за задържане на бившия президент на

...
Киргизките спецчасти започнаха операция за задържане на бившия президент на
Коментари Харесай

Ожесточени сблъсъци и насилие пред дома на бившия киргизки президент

Киргизките спецчасти започнаха интервенция за задържане на някогашния президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев, съобщи РИА Новости, представена от БГНЕС.
По време на интервенцията чиновниците на реда използваха зашеметяващи гранати и гумени патрони. По предварителна информация 20 последователи на Атамбаев и един командос са ранени.
По-рано РИА Новости заяви, че последователи на някогашния киргизки президент са декларирали, че полицията е задържала политика. Според съветника на някогашния държавен глава Фарид Ниязов обаче, Атамбаев е още в къщата и се съпротивлява на органите на реда.
В самата резиденция се чуват огън, изстрели и детонации.
Кореспондент на " Спутник " оповестява от мястото на случая, че горящи гуми, изоставена кола и камъни лежат на трасето покрай къщата на Атамбаев. Дърво е паднало на пътя. Чува се пукотевица, взривяват се светозвукови гранати, доста хора са на мястото. Цивилни разрушават камерите за наблюдаване, които са конфигурирани към къщата. Местните поданици желаят да щурмуват къщата, където въоръжени хора в униформа са потърсили леговище.
След първия опит за навлизане, командосите са били принудени да изоставен къщата на Атамбаев заради офанзиви на последователи на някогашния президент. Те се готвят за новия опит за навлизане от чиновниците на реда.
Причината за опита за арест е фактът, че Атамбаев три пъти отхвърля да се яви на разпит като очевидец по делото за противозаконното освобождение на наказателния престиж Азиз Батукаев. Бившият президент пренебрегва всички призовки и съобщи, че „ даже няма да ги вземе в ръце “. Той предложи да отговори документално на въпроси посредством юрист.
Атамбаев оглавява Киргизстан от 2011 до 2017 година. Той непринудено предава властта след изборите на новия държавен глава Сооронбай Жеенбеков.
Атамбаев беше лишен от имунитета си. Ако съдът го признае за отговорен, политикът може да бъде изправен пред пожизнен затвор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР