Кипарис в Китай е най-високото дърво, откривано някога в Азия.

...
Кипарис в Китай е най-високото дърво, откривано някога в Азия.
Коментари Харесай

Откриха дърво, по-високо от Статуята на свободата

Кипарис в Китай е най-високото дърво, откривано в миналото в Азия . Също по този начин се счита, че е второто най-високо дърво в света , което се извисява на удивителните 102 метра височина . Ако бъде сложено до Статуята на свободата, която е висока 93 м., ще се извисява над нея..

Гигантският кипарис бил открит през май от проучвателен екип на Пекинския университет в естествения резерват Гранд каньон Ярлунг Зангбо в окръг Боме, град Нингчи, в Тибетския самостоятелен район на Китай.

Asia's tallest tree discovered hiding in the world's deepest canyon in China
— Live Science (@LiveScience)
Видът, към който принадлежи кипарисът, не е обяснен, макар че съгласно изявления в китайските държавни медии се споделя, че това е или хималайски кипарис (Cupressus torulosa), или тибетски кипарис (Cupressus gigantea).

Дървото е с диаметър 2,9 м., съгласно държавното китайско издание People's Daily Online.

Преди това изобретение най-високото дърво в Азия било жълто меранти (Shorea faguetiana), високото 101 м., ситуирано в консервационната зона на долината Данум в Сабах, Малайзия.

Тибетският самостоятелен район има неповторима екосистема, която обаче от ден на ден се повлиява от световните климатични промени . Изследователите от Пекинския университет документирали високите дървета, с цел да схванат по-добре екологичното многообразие на района и да подкрепят напъните на еколозите да защитят мястото, се споделя още в изказването.

A Himalayan cypress tree towering at 102.3 meters has been discovered by a joint survey team in May in the National Nature Reserve of Yarlung Zangbo Grand Canyon in SW China's Tibet.

The discovery marks a new record for finding both China and Asia's tree.
— China Science (@ChinaScience)
През май предходната година екипът разкрил ела с височина 83 м. в югозападен Китай, за която в началото считали, че е най-голямото дърво в Китай, а месец по-рано разкрили дърво с височина 77 м. в окръг Медог.

Проучването траяло и тази година, като откривателите употребявали дронове, лазери и радарно съоръжение , с цел да създадат подробни чертежи на дърветата в региона и да разпознават височината им по отношение на земята.

След дни на теренни изследвания учените разкрили кипариса и било доказано, че е най-високото дърво в Азия . Благодарение на употребяваните дронове, 3D лазерен скенер и радарна технология, екипът основал 3D модел на голямото дърво с точните му размери . Така съумели да потвърдят, че това е най-високото дърво в Азия.

Гуо Цинхуа, професор в Института по отдалечено наблюдаване на Пекинския университет, споделил пред държавния вестник Global Times, че дървото провокира интерес, тъй като поддържащите му корени не са изцяло заровени подземен . Дървото има и комплицирана разклонена система, която обезпечава „ съвършен микроклимат и местообитания за някои застрашени растения и животни “.

102.3 METERS! Asia's tallest and the world's 2nd tallest tree has been discovered at a national nature reserve in southwest China's Tibet Autonomous Region, making Bhutan cypress the second tallest tree variety in the world after the American coast redwood.
— China Science (@ChinaScience)
Към момента най-високото дърво в света е крайбрежна секвоя (Sequoia sempervirens), висока 116 м., намираща се в Националния парк Редууд в Калифорния. Смята се, че е на възраст сред 600 и 800 години и е наречено Хиперион, на името на един от титаните в гръцката митология . Открито е през 2006 година

Миналата година парковата работа на Съединени американски щати решила да ограничи обществения достъп до Хиперион, откакто гости били открити да се катерят по дървото и да хвърлят боклуци в региона , което нанесло вреди на покрайнините.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР