Казват, че всички хубави неща в живота са незаконни, неморални

...
Казват, че всички хубави неща в живота са незаконни, неморални
Коментари Харесай

Лечебната сила на смеха – изсмейте проблемите си


Казват, че всички хубави неща в живота са противозаконни, аморални или водят до затлъстяване. Е, даже това остаряло предписание си има изключение. При това изключение, за което се събират от ден на ден доказателства, че в действителност е измежду най-хубавите неща в живота. Това е смехът .

С усмивка и откровен смях можем да се отървем от доста физически и прочувствени проблеми . Можем безусловно да ги изсмеем. Лечебният резултат на смеха е налице и по никакъв начин не е за подценяване.

Химическите реакции, протичащи по време на смях, оказват благотворно въздействие върху настроението, прочувственото ни положение и даже върху физическото ни здраве.

Физико-емоционалните изгоди от смеха са обект на засилен теоретичен интерес в последните години и даже дадоха началото на ново течение в научните среди – така наречен гелотология

- просвета за смеха. Нейното развиване дава от ден на ден доказателства за това, че смехът може да се употребява като лечебно средство и той към този момент се постанова като част от методите на различната медицина . Според учените съответните изгоди от смеха са извънредно разнородни.

Най-естественото обезболяващо средство
Смехът безусловно отприщва секрецията на ендорфини – хормоните на щастието, които са измежду най-мощните обезболяващи средства, синтезирани в организма. Проучвания демонстрират, че смехът внезапно повишава прагът на болежка и оказва помощ за облекчение на редица прояви на продължителен болков синдром , съпътстващ някои болести. Конкретните данни сочат, че резултатът от 10-минутен смях може да надмине този от приема на някои от най-мощните синтетични болкоуспокоителни. Това не е учудващо, имайки поради мощния резултат на ендорфините.

Гарантиран антистрес резултат
Редовното излагане на стресиращи фактори покачва секрецията на кортизол – така наречен хормон на напрежението. Неговите хронично високи равнища се асоциират с непрекъснато възприятие за отмалялост, незаинтересованост, изнемощялост и други признаци на стрес . Проучванията демонстрират, че постоянната смехотерапия може да понижи равнищата на кортизол с към 70%. Освен за снемане на напрежението това оказва помощ и за подсилване на паметта и когнитивнитре функционалности.

Антидепресант
Според някои учени смехът упражнява върху мозъка резултат, сходен на този, който положителният масаж носи за тялото. Хората, които се смеят по-често, са изправени пред по-нисък риск от развиване на меланхолия и други прочувствени разстройства.

Свързани публикации.. Сърдечен смях - с цел да сме здрави 1 Смехът може да балансира кръвното налягане 0 Каква е лечебната мощ на студения душ? 0

Регулатор на кръвното налягане
Първоначалният резултат на смеха включва стесняване на кръвоносните съдове и моментно повишаване на кръвното налягане. В дълготраен аспект обаче се оказва, че постоянният смях работи съдоразширяващо. Намаляването равнищата на кортизола добавя този резултат и по този начин кръвното налягане трайно се намалява . Така, смехотерапията е доста комфортно средство за допълнение лекуването на хипертонията.

Имуностимулатор
Ендорфините и други хормони, синтезирани щедро по време на смях, подтикват производството на имуноглобулини и на T-клетки на имунната система. Установено е, че най-добре развито възприятие за комизъм и надлежно най-силно реагиращ на смеха, е имуноглобулин А (IgA). Той

оказва удобен резултат върху лигавиците и ускорява локалния имунитет в зоната на горните дихателни пътища за отбрана от респираторни инфекции.

Проучванията за здравословния резултат на смеха не престават да разкриват неподозирани изгоди от него. Така той все по-често се преглежда като лечебно средство, което има изявен резултат и няма никакви странични резултати . С изключение на мускулната тресчица на корема и врата. Дори тя обаче ще отшуми при постоянен и здравословен смях.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР