Известно е, че сънят отдавна не се свързва само с

...
Известно е, че сънят отдавна не се свързва само с
Коментари Харесай

Съвети за добър и пълноценен сън от аюрведа


Известно е, че сънят от дълго време не се свързва единствено с физическа отмора. Той има отношение към вярното протичане на метаболитните процеси в организма, синтеза на хормони, имунната система и синтеза на имунни кафези, както и редица други функционалности в организма.

За да се настрои за сън организмът последователно превключва от усиленото движение за осъществяване на дилемите за деня към последователно закъснение интензивността на сетивните и двигателните органи. Според Аюрведа най-благоприятен вид е лягането рано вечер -преди 22ч. и ставането рано заран – само че не по-късно от 6-7ч.

След пробуждане се предлага да се вършат извършения (добър вид е йогата), дружно с упражняване на медитация . Важно за практикуващите правилата на аюрведа е да бъдат будни за посрещане изгрева на слънцето - съгласно тях утринното слънце зарежда тялото с най-вече сила от целия ден.

Най-доброто време за лягане е към 22 часа. Лягането след 24 часа не обезпечава оптимално добър сън, даже и на сутринта да станете без тревога. Смята се, че сред 23 ч. и 1 ч. е най-важното време за пълностоен сън. В този период се възвръща най-вече от изгубената денем сила. До 3 ч. се счита, че и прочувствената мощ на организма се възвръща напълно.

В аюрведа типовете сън се разделят на две групи – сън със сънища (свапнавастха) и положение на бездънен сън (сушуптавастха). При първият подсъзнанието остава интензивно и продължава да мисли, въпреки и несвързано. Това не е бездънен сън, заради което организмът не си почива. Тази фаза има отношение към построяването на мемоари.

Втората фаза, която е на дълбокия сън – стопират всички сетивни действия в тялото и мозъка. Дори и късият бездънен сън оказва извънредно ободряващо въздействие върху организма. За да навлезем в този бездънен сън е належащо освен тялото ни да бъде изтощено, само че и мозъкът спокоен (без ангажиране с усеща на яд, боязън, горест, терзание и напрегнатост).

Когато дълбокият сън не е задоволителен се разиват редица нарушавания както на физическо равнище, по този начин и в умствена тенденция.

Свързани публикации.. Аюрведа – прочувственото и физическото са неразривно свързани 0 Хранене и аюрведа 0 Аюрведа - изкуството да живееш пълноценно! 0

Според Аюрведа е значимо ограничението на съня денем – до 20-30 минути. Честите и дълги дрямки денем (най-често следобедните часове) могат да доведат до главоболие, неприятно храносмилане, унесеност, отмалялост, нарушена памет и централизация и не на последно място нараснала накърнимост на имунната система. Взетата денем по-дълга отмора за сън нарушава нощния сън.

Изключения, при които дрямката денем е даже целесъобразна са летните месеци, когато нощта е по-къса, след интензивно умствено напрежение, консумация на алкохол, по време на пътешестване и други.

Храносмилането и сънят са наразривно свързани между тях. По-ранната вечеря оставя задоволително време за мелене на храната и последващият я развой на асимилиране. Консумират се единствено леки и лесносмилаеми храни, целесъобразно е и прибавянето на мудна разходка след вечеря. По този метод се подкрепя храносмилането и се обезпечава по-спокоен сън.

Аюрведа разделя хората съгласно типа на съня им на три групи . В първата група са лица, които се разсънват през нощта и по-късно мъчно заспиват до сутринта. Вторта група са заспиващите мъчно, само че спящи непробудно през нощта и третата група – са тези, които рядко се оплакват от проблеми със заспиване и бодърствуване.

Основното предписание при рекомендациите за добър сън е лягането да бъде към или малко след залез слънце, а събуждането – към и по време на изгрева. От значително значение е и спазването на режим – лягане и ставане в почти едно и също време. Така почивката е пълноценна на база на образуване на постоянна основа за работата на биологичния часовник.

В съвремието осъществяването на тези правила е все по-трудно, само че даже при взимане под внимание на единствено част от тях може да се повлияе значително върху подобряването на проблемите със съня. По аюрведични предписания се създават и лекарства, които също имат своето място при лекуването на проблемите със съня.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР