Сърдечносъдовите заболявания са причина номер едно за смъртност в световен

...
Сърдечносъдовите заболявания са причина номер едно за смъртност в световен
Коментари Харесай

Високо кръвно налягане – хранене и профилактика


Сърдечносъдовите болести са причина номер едно за смъртност в международен мащаб и засягат доста хора. Често се среща високото кръвно налягане, при един на всеки трима души. В България честотата на артериална хипертония е 55%.

Добрата вест е, че високото кръвно налягане може да се понижи с подобаваща диета и промени в метода на хранене, както и в метода на живот. При начално заболяване или за профилактика измененията в храненето са доста значими. Те обезпечават изцяло възстановяване на здравето и са елементарно използвани.

Изследванията демонстрират, че 50% от хората с високо кръвно налягане не се оправят с управление на положението, тъй като или не осъзнават казуса или не вършат нужните промени в метода си на живот за възстановяване на здравето си.

За доста хора смяната е плашеща и прекомерна, тъй като включва банкет на лекарства, промени в метода на хранене, понижаване на напрежението и повече спортуване. Но и някои по-малки промени са работещи за доста хора.

Например, спазването на режим на хранене като препоръчваната от Мейо Клиник – DASH диета е задоволително да смъкна кръвното с сред 7 и 12 единици.

Кои са най-хубавите храни за хората с високо кръвно налягане:

1. Зеленчуци

Храненето с повече зеленчуци важи за всяко едно заболяване и за цялостното здраве. Зеленчуците са богати на антиоксиданти, фибри, витамини, електролити и са небогати на калории. В журнала на Американската здравна асоциация се показва, че хората които се хранят най-вече с растения, имат по-ниско кръвно налягане, спрямо месоядните, които употребяват по-малко свежи артикули.

Добре е всеки ден да има сред четири и шест хранения с разнородни зеленчуци. Важно е да са разнообразни (от цялата палитра на дъгата) с цел да се обезпечат разнородни фитохимикали. Зеленолистните растения като спанак, кейл, лапад, киселец, левурда са богати на калий и са едни от най-полезните храни на света, като са небогати на калории.

2. Пресни плодове

Приемът на пресни плодове, вместо подсладени сокове или консервирани плодове, дава нужните фибри, електролити като калий и магнезий, антиоксиданти като флавоноиди и ресвератрол. Препоръчват се две до три порции на ден с плодове, изключително горски плодове, боровинки, арония, къпини, малини, цитруси, киви, ябълка и пъпеш.

3. Нетлъсто месо и риба

Препоръчват се дива риба, богата на омега-3 като сьомга, сардини, скумрия. Яйца от свободно отглеждани кокошкии, месо от пасящи животни. От дневния калориен банкет 20 до 30% да са калориите от протеини. Протеините балансират силата, кръвната захар, дават задоволеност и поддържат мускулната мощ.

Свързани публикации.. Дефицити при тиреоидит на Хашимото 0 DASH диета против високо кръвно налягане 1 Д-р Стефан Найденов: По-изразено намаление или по-големи съмнения на кръвното налягане имаме през лятото 0

4. Бобови култури

Бобовите култури , лещата, грахът са превъзходен източник на фибри, протеини, витамини В и някои антиоксиданти. Те са подобаващи за хора, които употребяват малко скотски протеини, небогати са на калории и сол. Препоръчва се да са авансово накиснати от предния ден, за по-добро асимилиране и храносмилане. Това спомага разграждането на антинутриентите, които блокират усвояването на минералите и затрудняват храносмилането. Подходящо е да се употребяват няколко пъти седмично вместо месо.

5. Полезни мазнини

Ядките и семената са източник на потребни мазнини , някои протеини и фибри. Освен тях други противовъзпалителни храни, богати на потребни мазнини са авокадото, студенопресованите растителни масла и зехтина. Храненето с потребни мазнини спомага за баланс на кръвната захар, дава задоволеност и понижава склонността към преяждане.

За множеството хора е потребно да одобряват сред 25 и 30 % потребни мазнини от дневния калориен банкет. Ако имате висок холестерол и високо кръвно налягане, намалете храненето с наситени мазнини от скотски генезис, масло, палмово олио, транс мазнини като маргарин и промишлено създадени храни.

6. Използвайте единствено пълнозърнени храни

Пълнозърнените храни се предлагат в диетите за високо кръвно налягане, тъй като са източник на фибри и минерали, които понижават кръвното налягане, за разлика от рафинираните въглехидрати. Пример за пълнозърнени потребни храни са кафяв ориз, амарант, киноа, елда, ечемик, просо, лимец, спелта и други

За да са още по-полезни могат да се употребяват покълнали зърнени храни или авансово накиснати за понижаване на антинутриентите.

7. Млечни артикули

Важно е качеството на млечните артикули , за предпочитане са органичните и домашно създадените кисело мляко, сирене и кашкавал. Препоръчва се и козето мляко. Кисело мляко и кефира са източник на калций, протеини и пробиотици.

Сред рекомендациите за понижаване на кръвното налягане са повече готвене у дома с цел да се избегне приема на модифицирани храни. Ограничаване на нездравословните мазнини, солта, захарните произведения и подсладени питиета. Важен е приемът на повече фибри, нетлъсто месо и риба, на пълно-зърнени храни.

Освен понижаване на солта е значимо да се усили приема на калий посредством храни като зеленолистни растения, банани, сладки картофи и други Да се пие задоволително вода и да се понижи размера на порциите за управление на тежестта.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР