Казват, че хората са големи, колкото са големи мечтите им.

...
Казват, че хората са големи, колкото са големи мечтите им.
Коментари Харесай

„Мечтая всички хора да се уважават, да се усмихват и да имат души.“

Казват, че хората са огромни, колкото са огромни фантазиите им. Днес ви срещаме с Александър и неговите фантазии: той е на 41 години и е влюбен в спорта. Тренира бадминтон, тенис на маса, спринт, скок на дължина, кара ски, язди кон, владее джудо. Участва в множеството специфични олимпийски игри през последните десетина години в разнообразни краища на света – в Китай, Съединени американски щати, Чехия, Полша, Гърция и Южна Корея. На международните игри в Атина през 2011 година взе участие с плуване и печели за България два златни медала, а от игрите в Лос Анджелис през 2015 се завръща със сребърен орден по джудо. Александър е със Синдром на Даун.

Днес Сашо се смее, определяйки себе си като състезател деец. Започва да се занимава със спорт, без да има никакви проекти за бъдещето. Запалва се от татко си, който е художник, само че е упражнявал тичане с трудности. Оттогава до през днешния ден Сашо съумява да покори няколко дисциплини и да завоюва редица медали. Може би, по този начин човек съумява – като следва пристрастеността, която го кара да се усеща жив, без значение от трудностите – или макар тях!

Спортът надалеч не е всичко в живота на Сашо. Музиката има своето значимо място в него – може би и тъй като майка му е учителка по музика. От Металика и Кис, през Майкъл Джексън, до Елвис Пресли – Сашо намира в другите стилове и ентусиазъм, и утешение, като не не помни българската национална музика, на която обича да танцува хора. И като че ли най-радостна за него остава песента на птичките – на лястовиците, тъй като идва пролетта. Любимият му сезон.



Отвъд достиженията и триумфите, какъв е светът на Сашо? Може би, като на всеки от нас. Сашо работи и не стопира да мечтае – за това хората „ да се усмихват и да имат души “. Безценна е поддръжката, която получава от хората, които са до него, и нещата, които е научил от тях. Сашо умее самичък да си готви, да чисти и да се грижи за себе си, има диплом за теляк, а от 2010 година е част от екипа на Българска асоциация за лица с интелектуални усложнения (БАЛИЗ). За работното място и сътрудниците си там приказва с любов и споделя, че от тях получава най-вече поддръжка и споделя: „ Искам всички да имат работа, това е. “. Приятелите, с които нехайно пие бира преди, се позагубват с времето, само че намира схващане у сътрудниците си. И споделя: „ Не желая да се връщам обратно. “ – може би, тъй като неналичието на тъкмо това схващане в детството му го натъжава и Сашо избира да гледа напред.


Сега той се готви за ново предизвикателство - Фестивала на качествата София 2017 на 8 октомври и кани всичките към себе си да се включат. Този фестивал се организира за първи път в България. Той е за всеки, дребен или огромен, който желае да предизвика личните си качества посредством разнообразни игри като „ Говори с взор “, „ Затвори очи и усети “, „ Лабиринт на мозъка “, „ Карти памет “ и други. Освен игрите, на фестивала ще бъдат отворени и разнообразни работилници, където всеки ще може да твори.

Сашо кани и вас на фестивала. За да ви опише още за фантазиите си и да се забавлявате.

Вижте повече за събитието на Ability Fest Sofia 2017 във Фейсбук.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР