Казанлък. Фотографии на големия български художник с казанлъшки корени, Иван

...
Казанлък. Фотографии на големия български художник с казанлъшки корени, Иван
Коментари Харесай

Стара Загора: Фотографии на големия български художник с казанлъшки корени Иван Пенков ще бъдат показани за пръв път в Казанлък на 6 ноември

Казанлък. Фотографии на огромния български художник с казанлъшки корени, Иван Пенков ще бъдат показани за пръв път в Казанлък в галерия. Това сподели за Радио „ Фокус ” шефът на музея Стефан Папукчиев. Той разясни, че експозицията е известна като „ Панчаревската галерия “. Сбирката фотографии от 40-те години на 20-и век, е фамилна благосъстоятелност и е предоставена на музея за краткотрайната галерия в Казанлък от сина на художника, известният Джони Пенков – професионален звукооператор, който има и известни актьорски изяви в киното. Иван Пенков е малко прочут като фотограф. „ Високата хармония на неговите художествени работи в живописта, монументалистиката и сценографията, като че ли не са оставили място за независима среща с неговите съвършени черно-бели фотоси. Известен с пъстрите си платна, със мощната декоративност на своята живопис, с неповторимите стъклописи и мозайки, станали марка на постройките на Софийски университет, Съдебната палата в София и Българска народна банка, Иван Пенков е съвсем чужд като фотограф ”, сподели Папукчиев. „ Панчарево от 40-те “ е непокътната в достоверен тип от Иван Пенков с подобаваща доза професионално изразена живописност. Значително по-малка част от фотосите в изложбата, която в този момент се открива в казанлъшкия музей на фотографията, демонстрира фотоси от живота на по-заможните и образовани софиянци от това време, измежду които е и семейство Пенкови. Иван Пенков е роден през 1897 година в Казанлък. Той е потомък на видна казанлъшка фамилия. Дядо му, на който е кръстен, е сполучлив търговец. Бащата на художника – Георги Пенков, е човек с ярки артистични гении. Той е фотограф, книжар, преводач, издател, театрал от сцената на Ученолюбива тайфа „ Искра “, оставил в историята, дружно със Стефан Мирчев, първите пощенски картички на Казанлък и Долината на розите. Георги Пенков, на който е кръстен и внукът Джони, е учил в Пловдивската гимназия, която не довършва, заради болест. Съпругата му – Мария Владева, е първата жена, играла на казанлъшката театрална сцена. Георги Пенков е дарил 200 тома от персоналната си библиотека напървата Публична библиотека на Казанлък, чийто правоприемник през днешния ден е Общинска библиотека „ Искра “.
Изложбата – фотографии на Иван Пенков ще бъде открита в Музея на фотографията и актуалните образни изкуства на 6 ноември от 17.30 часа.
Славяна ГАЙДАРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР