Кайeнският или каенски пипер представлява изсушена червеникава чушка с особено

...
Кайeнският или каенски пипер представлява изсушена червеникава чушка с особено
Коментари Харесай

Кайенски пипер - горещата подправка в кухнята

Кайeнският или каенски пипер съставлява изсушена червеникава чушка с изключително пикантен усет. Цветът на пипера, от който се получава, е от зелен, жълт до пурпурен.

Ароматът и усетът на кайенскя пипер се мерят в канара от 1 до 120. Растението избира топлите, влажни и богати на минерални соли почви. Достига до метър височина и цъфти напролет и лятото. При обработка семките на чушките се почистват добре, след което ръцете се измиват. Необходимо е да се пазят очите.

Кайенският пипер се употребява в кулинарията и в националната медицина. Приемът му потвърдено подтиква имунната система заради високото наличие на витамин А в състава му. Едва 2 ч.л. кайенски пипер доставят на организма 47% от нужната дневна доза витамин А.

Тази люта чушка е постоянно употребена за подправяне на ястия. Използваеми са плодовете на растението. Като фалшификация се употребява както недопечен, по този начин и минал през кулинарна обработка, изсушен или надробен.

Изсушеният кайенски пипер най-често се стрива на прахуляк и се прибавя към ястия, сокове, чай или мляко. Овкусява добре меса, риба, сосове табаско и чили, бобени ястия.

 Лют Гювеч

Друго забавно приложение на кайенския пипер е в сладкарската индустрия. Той е желана добавка към някои характерни типове сладкиши, кремове и шоколадови творби.

Кайенският пипер си кореспондира добре и с други подправки като чубрица, черен и пъстър пипер, кимион, кориандър, куркума, джинджифил, сушени домати, целина и други.

Специфичните му кулинарни преимущества го вършат прелестна фалшификация за коктейла Блъди Мери, както и при производството на греяно вино.

Консумацията на кайенски пипер би трябвало да е минимална, заради прекомерната му лютивост. Той е и средство за битка с разнообразни болести като язви, зъбобол, морска болест, алкохолизъм, малария, тресчица, мъчно преглъщане и други.

Консумацията му води до стимулиране на термогенезата, което спомага повишението на изгорените калории.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР