Католиците честват най-големия християнски празник Възкресение Христово. Разминаването с православните

...
Католиците честват най-големия християнски празник Възкресение Христово. Разминаването с православните
Коментари Харесай

Католици и арменци у нас празнуват Великден

Католиците празнуват най-големия християнски празник Възкресение Христово. Разминаването с православните християни се дължи на двата разнообразни календара. Православните съблюдават Юлиянския календар, а католиците - Григорианския.

Въпреки че Западната и Източната черква не празнуват дружно Възкресение, разлики в обичаите съвсем отсъстват, отбелязва пред БНР апостолическият екзарх свещеник Христо Пройков.

„ Много дребна е разликата сред единия и другия Великден. Една седмица единствено ни разделя, с цел да бъде обхванат целия свят от тази обща наслада, че Иисус Христос в действителност възкръсна “, изясни той.

Как протича празничният ден в католическите фамилии споделя Симеон Атков - член на римокатолическата енория „ Свети Йосиф “ в София.

„ В къщи на неделния обяд се събира цялото семейство. Къщата би трябвало да бъде изчистена, прозорците - измити. Всичко остаряло би трябвало да бъде изхвърлено “.

Вместо да търсят яйцето-бияч, католиците съблюдават друга традиция на Великденската софра.

„ Когато се съберем у дома и се чукаме с яйцата, тогава яйцето всеки си го разделя на части и си ги раздаваме тези елементи от яйцата един на различен като знак на братска обич “, изясни Симеон Атков.

Над 7000 поданици на Плевенската енория, католици, през днешния ден честват Възкресение Христово. В празничната литургия в Белене ще се включи и най-възрастният католически духовник у нас отец Йоска.

Празничната литургия за Великден ще бъде отслужена в Плевенската католическа черква „ Дева Мария от Фатима “, която е и първото светилище в чест на Дева Мария в Северна България.

В Белене католиците се събират в храм „ Свети Антон Падуански “.

Отец Павел Кортези сподели пред БНР: "Близо сме до това посещаване на папата. Този Великден ще се помолим особено за мир на Земята, мир в този свят. Да има мир в нашите сърца, да има мир в нашите фамилии, в нашите общности и в целия свят сред народите “.

Ще се включи и най-възрастният духовник - отец Йоско, който е на 92 години.

„ Той е бил ръкоположен от Блажения Евгений Босилков през 1951 година и той продължава да служи дружно с мене, изповядва и хората. Той продължава да работи. Той постоянно повтаря думите на Свети Павел: „ Който не желае да работи, няма да яде ". Той взе участие постоянно на всички места “, добави отец Павел Кортези.

Стотици миряни участваха с цветя и великденски яйца на светата литургия, отслужена в пловдивската черква „ Св. Лудвиг “, както и в храмовете в общините Калояново и Раковски. В Пловдив и региона живее най-голямата католическа общественост в България.

Във Ватикана папа Франциск ще произнесе Традиционно великденско обръщение "Към града и към света " в 12 ч. от катедралата "Свети Петър ".

Освен католиците Възкресение Христово празнуват през днешния ден и миряните на Арменската апостолическа православна черква в България.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР