Като за начало IXPE насочи взора си към Касиопея А

...
Като за начало IXPE насочи взора си към Касиопея А
Коментари Харесай

Новоизстреляният космически телескоп на НАСА IXPE изпрати първата си научна снимка!

Като за начало IXPE насочи взора си към Касиопея А – остатъци от звезда, експлодирала през 17-ти век. Шоковите талази от детонацията са помели газа в покрайнината, нагрявайки го и ускорявайки частиците до степен, при която образувалият се облак излъчва в рентгеновия диапазон на електромагнитния набор. Разбира се, други телескопи също са следили Касиопея А, само че IXPE разрешава на учените да проучат обекта по нов метод.

Горепоказаното изображение сплотява данни от IXPE с такива, получени от по-стария галактически телескоп на НАСА “Чандра ”. Американската галактическа организация е разгласила и фотография, съдържаща единствено данни от IXPE. Но комбинираната фотография е изключително скъпа, защото двата телескопа имат друг вид детектори с друга заостреност. Така тя показва Касиопея А по по-подробен метод, в сравнение с бе допустимо преди. 

Изображение на Касиопея А, съдържащо данни само от IXPE. Различните цветове кореспондират на другата бляскавост на рентгеновото лъчение. Credit: NASA

Напомням на читателите, че остарелият телескоп “Чандра ” бе изстрелян през 1999 година чрез галактическата совалка “Колумбия ”. Когато “Чандра ” следи Касиопея А за пръв път, учените откриват, че в центъра на праховия облак има стилен обект, който съставлява черна дупка или неутронна звезда. 

По какъв метод новият телескоп IXPE дава нов взор към космоса? Той може да мери поляризацията – или по какъв начин рентгеновите лъчи се ориентират, до момента в който пътуват. Тази информация разкрива каква е средата, от която произхожда лъчението. Инструментите на IXPE също по този начин мерят силата, времето на идване и позицията в небето на рентгеновите лъчи от разнообразни източници.

В съответния случай с Касиопея А учените за пръв път следят по какъв начин поляризацията варира измежду останките от тази свръхнова (праховият облак е с диаметър 10 светлинни години). Изследователите се трудят, с цел да изготвят първата поляризационна карта на обекта. Това ще разкрие съответните механизми, посредством които частиците биват ускорявани.

Инфо: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР