Като политик Иван Гешев не се справя по-добре отколкото като

...
Като политик Иван Гешев не се справя по-добре отколкото като
Коментари Харесай

ГЕРБ-ДПС план: Иван Гешев влиза в политиката!

Като политик Иван Гешев не се оправя по-добре в сравнение с като основен прокурор. От него лъха на популизъм и копнеж да се възползва от първосигналното неодобрение на хората.

От свалянето на кабинета „ Петков “ Гешев не слиза от сцената на политиканите. Покрай предварителните избори и след тях стана ясно, че „ враговете “ му мъчно ще създадат държавно управление, а болшинството им в Народното събрание мъчително би прокарало каквито е да е промени, свързани с прокуратурата, основният прокурор отново надигна глава и ни залива с посланията си.

Преди две лета площадите желаеха оставката му, а той оправдаваше в туитър полицейското принуждение против протестиращите.

Тогава Гешев не се появи на площада, с цел да успокоява тълпата, а се припозна в Румен-Радевото „ Мафията – вън! “ Сега с Радев не са врагове и Гешев се появи с микрофон в ръка при недоволните от столичния кв. „ Факултета “.

Там се оплака, че няма страна, само че прокуратурата е последният дирек, който я крепи. Също по този начин даде обещание, че „ няма да оправдаем никой отговорен и няма да обвиним никой почтен “.

Съвсем обособена тематика е кой оправдава в страната и това не е прокуратурата. Гешев няма място нито при тези, нито при други протестиращи. Особено пък такива, които са на улицата, търсейки правдивост (или по-скоро мъст) след обещано закононарушение.

Защото наличието на основния прокурор там към този момент значи липса на правдивост. Това непроменяемо дава тежест на едната страна в процеса. После Гешев одобри и таксиметровия отрасъл и обсъждаха по какъв начин да са си взаимно потребни (по неговите думи).

Не му беше работа на Гешев и през септември да награждава хората, оказали помощ на потърпевшите при тежката злополука на 14 август на автомагистрала „ Тракия “, когато сръбски рейс с деца катастрофира.

Прокуратурата не раздава награди, а повдига и поддържа обвинявания. Разбира се, раздаването на награди е къде-къде по-пиарско от другото.

Позицията, че страна няма, е много забавна, като се има поради, че тъкмо в основния прокурор е съсредоточена на процедура цялата мощност на страната.

А с изключение на наказателната принуда в ръцете на прокуратурата е и властта да се намесва във всяка сфера от публичния живот с инспекциите, които прави. (Наскоро държавното управление изиска от Конституционния съд пояснение до каква степен тъкмо се простира властта на прокуратурата за тези инспекции, което също вбеси Гешев.)

Прокуратурата обаче в лицето на гл. прокурор непрестанно се оплаква и недоволства сходно на водач на опозиционна партия.

Все се оплаква от политически офанзиви – най-много от съпредседателя на Демократична България Христо Иванов. И законите й пречат да работи. Закриването на спецправосъдието също я спъва. Изобщо всичко ѝ пречи да работи.

В понеделник прокуратурата имаше мнение против Христо Иванов, който ден по-рано приказва по какъв начин би трябвало да се раздра порочното другарство Борисов-Гешев. Във вторник държавното обвиняване популяризира ново „ мнение по отношение на положението на правовата страна и върховенството на закова в Република България ” и се самопредложи за правна промяна в страната.

Реклама

В мнението са познатите ни опорки – престъпността бележи пик, войната по пътищата е брутална, без спецправосъдието няма битка с мафията, предлагаме закони, само че никои не ни обръща внимание.

В същото това мнение обаче прокуратурата твърди, че се оправя отлично, тъй като има 95% неоправдателни присъди. На какво да имаме вяра тогава – че всичко й пречи, или че работи съвършено.

Сигурно и двете са правилни – всичко, най-много личните й зависимости й пречат да работи по избрани каузи, а по други се оправя отлично.

Защото цитирайки числата, прокуратурата, т.е. Гешев, пропуща да ни каже кои са тези случаи, с които поддържа подобен добър коефициент на потребно деяние. И къде са присъдите по знаковите каузи, които ще покажат политическата й индиферентност, която твърди, че има.

Барселонагейт, кюлчета, пачки, американски наказания за корупция по световния закон „ Магнитски ”.

Всичко това влиза в тези 5%, заряди които, наподобява, че прокуратурата е отворила чадър над ГЕРБ и Движение за права и свободи Които пък връщат услугата, като се хвърлят на амбразурата в отбрана на Гешев.

Ако пък погледнем числата за спецправосъдието, ще забележим, че най честото наказване, което е налагал спецсъдът, е до 3 години затвор, най-вече условно, а доста от присъдите са реализирани със съглашения. Това ли е тази страшна мафия, която до момента прокуратурата овладяваше, а към този момент не може?!

И един забавен подробност –  като приказва за взрив на престъпността, прокуратурата крие данните, на които стъпва, с цел да прави този извод.

Наскоро и Софийският административен съд се произнесе по дело за достъп до информация, заведено от „ Дневник “, че основният прокурор може да си приказва, каквото си желае.

Нещо, което политиците могат си разрешат, само че основният прокурор – не.

Преди дни Гешев беше запитан дали ще влезе в политиката. „ Как да ви кажа дали ще вляза в политиката, като съм основен прокурор? Нямам право по конституция да разясня този въпрос. Само ще кажа, че за жалост, нищо не може промени без политика. Можеш да си удряш главата в стената “, отговори той.

Преди време по този начин твърдеше, че няма желание да става основен прокурор. А след това изкара, че надали не се е жертвал да оглави държавното обвиняване.

Сега пък му е сгодният миг да влезе в политиката. Приятелите му от ГЕРБ ще получат първия мандат за сформиране на държавно управление, другите му другари от Движение за права и свободи евентуално ще го одобрят.

Гешев може да им стане правосъден министър. Така ще може да внесе в Народното събрание всички законопроекти, които да отпушат работата на прокуратурата и да се оправи тази страна. И ще настане подобен живот, че единствено да си викаме – нека!

Публикация на „ Сега ”, заглавието е на Narod.bg
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР