Като дете новата министър-председателка на Великобритания Лиз Тръс участва в

...
Като дете новата министър-председателка на Великобритания Лиз Тръс участва в
Коментари Харесай

Лиз Тръс - от протестите срещу Тачър до Даунинг стрийт

Като дете новата министър-председателка на Англия Лиз Тръс взе участие в демонстрации против консервативния министър председател Маргарет Тачър. Но в този момент тя намерено показва възхищението си от първата жена водач на Англия. Тръс е на път да влезе на Даунинг стрийт 10 с възторг да трансформира Обединеното кралство, откакто завоюва конкуренцията за правоприемник на Борис Джонсън, написа CBC.

Тръс, която до този миг заемаше поста на вътрешен министър на Англия, завоюва към 57% от гласовете на членовете на консерваторите, спрямо към 43% за някогашния финансов министър Риши Сунак.

47-годишната Лиз Тръс ще стане третата жена министър-председател на Англия след Тачър, която управляваше от 1979 до 1990 година, и Тереза Мей, която заемаше поста от 2016 до 2019 година

Съпартийци на Тръс харесаха нейното заричане да понижи налозите и бюрокрацията ѝ да резервира твърдата поддръжка на Англия за Украйна. Но критиците ѝ считат, че тя не е задоволително гъвкава и че твърдата ѝ дясна идеология няма да помогне на Англия да преодолее икономическите разтърсвания, провокирани от пандемията, брекзит и нашествието на Русия в Украйна.

Марк Литълууд, либертариански коментатор, който познава Тръс от дните, прекарани дружно с нея в университета, разяснява пред CBC, че тя е " по-малко реакционер, в сравнение с радикал “ и, сходно на Тачър, желае да прекрати намесата на страната в живота на хората.

„ Очаквам доста фойерверки, доста разногласия и доста екшън “, споделя той.

Мери Елизабет Тръс e родена в Оксфорд през 1975 година в фамилията на професор по математика и здравна сестра, които я водят на антиядрени митинги и демонстрации против държавното управление на Маргарет Тачър като дете. Тръс си спомня по какъв начин е крещяла дружно с родителите си „ Маги, Маги, Маги — вън, вън, вън! "

В тирада от 2018 година тя сподели, че е почнала да развива личните си политически възгледи рано, „ спорейки с нейните родители социалисти в лявото ѝ семейство “.

След като посещава държавна гимназия, Тръс отива в Оксфордския университет, където учи философия, политика и стопанска система. По това време тя става и президент на университетския клон на Либералнодемократическата партия. Икономически центристките демократични демократи поддържат конституционната промяна и гражданските свободи, а Тръс е измежду най-ентусиазиран членове на партията. Тя приканва за декриминализация на марихуаната и даже се аргументира в тирада за премахването на монархията.

След завършването на висшето си обучение в Оксфорд, Тръс се причислява към Консервативната партия. По-късно тя признава, че това нейно решение е било " очевидно немодерно “.

Работила е като икономист за енергийната компания Shell и телекомуникационната компания Cable and Wireless, както и за десноцентристки мозъчен концерн, който се включва в политиката на консерваторите и поддържа възгледите на Тачър за свободния пазар. Тя се кандидатира несполучливо за депутат два пъти, преди да бъде определена да съставлява седалището на източна Англия Югозападен Норфолк през 2010 година

Тя основава групата на народните представители Free Enterprise, която става известна със скандалното си изказване, че английските служащи са " едни от най-лошите безделници в света ".

На референдума във Англия през 2016 година за или срещу напускането на Европейския съюз, Тръс поддържа губещата страна на „ останаването “, макар че споделя, че постоянно е била натурален евроскептик. След гласуването обаче тя печели утвърждение от последователите на Brexit с безкомпромисния си метод към Европейски Съюз.

Лиз Тръс става министър на правораздаването, само че е " намалена " от Тереза Мей до по-младша роля в Министерството на финансите през 2017 година Когато Мей е свалена от власт заради многократните ѝ неуспехи да излезе от политическата невъзможност към Брекзит, Тръс става един от първите поддръжници на Джонсън. Когато печели изборите, Джонсън назначава Тръс за търговски секретар.

През септември 2021 година тя е назначена за външен министър, само че дейностите ѝ като подобен провокират смесени мнения. Мнозина хвалят нейния корав отговор на нахлуването в Украйна. Тя обезпечава и освобождението на двама английски жители, арестувани в пандиза в Иран - задача, в която нейните прародители са се провалили.

Но водачите на Европейски Съюз, които се надяваха тя да внесе по-мек звук в връзките на Англия с Общността, остават разочаровани. На фона на комерсиалните разногласия, Тръс вкарва законодателство за отменяне на части от обвързващото съглашение за " развода " сред Обединеното кралство и Европейски Съюз, подписано от двете страни. В подмяна Европейски Съюз предприе правни дейности против Англия.

Предполагаемата преданост на Тръс към Джонсън, който остава известен измежду доста от консерваторите, също ѝ оказа помощ да завоюва водачеството. Много от членовете на партията показаха решението на Риши Сунак да напусне кабинета на Джонсън през юли като акт на изменничество. Тръс не подаде оставка, като сподели, че е " предан човек ", макар че ухажваше партийните членове в продължение на месец, с цел да построи поддръжка за евентуална кандидатура за водачество.

По-широкият английски електорат евентуално ще се окаже по-трудна за продобиване аудитория. Времената са сложни и стават все по-трудни с повишаването на инфлацията и задълбочаването на рецесията с разноските за живот във Англия. Фокусът на Тръс върху стимулирането на стопанската система посредством понижаване на налозите надали ще обезпечи кой знае какво облекчение за затруднените семейства.

И също така тя не разполага с доста време да убеждава гласоподавателите, че е на прав път. Следващите национални избори би трябвало да се проведат след две години.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР