Категорично дистанционното обучение не е алтернатива на присъственото и ще

...
Категорично дистанционното обучение не е алтернатива на присъственото и ще
Коментари Харесай

Ще има прагови стойности на заразени, при които ще се минава на дистанционно обучение


Категорично отдалеченото образование не е опция на присъственото и ще се минава към него единствено краткотрайно и в краен случай. Здравният министър ще дефинира прагови стойности на заболеваемост от ковид и при достигането им в обособени райони или в цялата страната ще се минава към електронно образование по общини или по области. Това стана ясно от думите на просветният министър Красимир Вълчев във Варна, където се организира конгрес на Синдиката на българските учители към КНСБ. Той цитира и изследване, съгласно което 85% от родителите са за присъствено образование на учениците.

Министърът акцентира, че ще има подготвеност за " превключване " на системата от присъствено към различен вид образование, защото е доста евентуално в по-студените месеци епидемиологичната обстановка да се утежни и поради грипните вируси.

Повечето от възрастните регистрират, че децата им са натрупали психическо напрежение и дефицити изключително във връзка с социализацията, добави министърът, представен от Българска телеграфна агенция.

Според Вълчев огромен проблем за отдалеченото образование е фактът, че има доста родители, които не демонстрират отговорност към образованието на децата си. Заради това постигнатото с механизма за взаимна работа на институциите по връщането на отпаднали от системата възпитаници в класните стаи е било до известна степен заличено. Освен това част от родителите са необразовани, тъй че даже да желаят, не могат да оказват помощ на децата си.

Отделени са 176 милиона лв. по един от инструментите на Европейски Съюз, които ще бъдат ориентирани главно за пазаруване на техника за системата на междинното обучение, сподели министърът. По думите му учебните заведения към този момент имат право да употребяват икономиите си от целевите средства за хранене и за закуски за спомагателните разноски, свързани с пандемията. При някои образователни заведения тези пари ще стигнат за месец, при други - за два или за три, само че министерството е в подготвеност да оказва финансова поддръжка, добави Вълчев.

Ясно е, че при всички случаи системата ще има потребност от заместващи учители и сме призовали висшите заведения да ни дадат лист със студенти, които могат да поемат такива задания, добави Вълчев. По думите му запаса могат да попълнят и към този момент приключилите избрани специалности.

За провеждането на национално външно оценяване след 4 и след 10 клас през идната образователна година министърът уточни, че те са значими по-скоро за системата и не би трябвало да основават спомагателен стрес за учениците. По думите му тези изпити ще се проведат, в случай че епидемиологичната обстановка разрешава. При риск, без значение кой ще бъде министър, няма да се прави непременно, сподели Вълчев.

Обезпечението с учители към този момент е доста положително, към 1 500 млади преподаватели аплайват за работа в просветителната система, добави ръководителят на СБУ Янка Такева. По думите ѝ ползата към специалността е засилен, защото епидемията е посочила, че това са сигурни работни места, а заплатите към този момент по никакъв начин не са за подценяване и се изплащат постоянно.

Новият групов трудов контракт обезпечава и спомагателни благоприятни условия за учителите. По думите на Такева преподавател, който работи със лична техника, ще получава по 30 лв. на месец. Преподавателите ще имат тласъци и за спомагателните съвещания, които дават на възпитаници, отсъствали 10 % от часовете по една образователна дисциплинираност. За всеки час ще се заплаща по 15 лв., два пъти повече от постоянните лекторски часове.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР