Кардамонът е древна подправка, носеща историята си от далечна Индия

...
Кардамонът е древна подправка, носеща историята си от далечна Индия
Коментари Харесай

Вълшебният кардамон - къде да го добавяме?

Кардамонът е антична фалшификация, носеща историята си от далечна Индия и пренесена в Европа по времето на кръстоносците. Силен афродизиак е.

Той все по-често участва на нашата софра като мечтана съставна част в кафето, прелестен колорит към коктейлите или фалшификация в изработката на сладкиши или пушено месо. Тази фалшификация има водеща роля и в състава на кърито.

Кардамонът е ароматна фалшификация от семейство Джинджифилови. Многогодишно растение е и доближава височина от 2 до близо 4 метра. За кулинарните потребности се употребяват зелените семенни шушулки, които се изсушават - нужни са семената на растението. Те нормално са друго оцветени.

 Подправка Кардамон

Като първокласен артикул се приема зеленият кардамон, а за нискокачествен - кафявият. Подправката е с леко пикантен привкус и типично по ориенталски - има мощен мирис и мирис на евкалипт. В съвремието ни се отглежда най-много в Непал, Тайланд и Централна Америка.

Тази фалшификация има приложение в състава на ароматни смеси или кафе. Векове обратно, използването му е била привилегия единствено за избрани хора, само че откакто кръстоносците го популяризират в Европа, кардамонът получава заслужената си известност и самопризнание.

Тази неповторима фалшификация се употребява основно при приготвянето на тестени произведения и сладкиши. С нея се овкусяват и сушените меса. Ако го стриете на прахуляк, може да го добавите към марината и плодовите салати.

 Кафе с Кардамон

С кардамона отлично може да се подправи кафе или чай. В страните от Близкия Изток като Иран това е постоянно срещана процедура. В Индия обаче той е съставна част на сгряващите и тонизиращи питиета.

Ако желаете да получите експресивен камфоров мирис, изсушете кардамоновите листа и ги запържете леко в лой.

Ако желаете за момент да се откъснете от всекидневието и да се потопите в мистиката и чара на Oриента, можете да извършите следната рецепта за арабско кафе.

Ще са ви нужни - 100 мл вода, една супена лъжица и половина прясно смляно кафе, чаена лъжичка кафява захар, канела, кардамон и ванилия. Всички съставки и водата би трябвало да се сложат в кафениче и да загреете сместа до момента в който заври. Напитката не се филтрира.

Не се отбелязва здравословен риск при използването на кардамон, в случай че не сте алергични към него. Бъдете деликатни, в случай че имате податливост към такива.

Изследванията сочат, че едни от най-силно алергизиращите сътрудници са етеричните масла, които влизат и в химичния му състав.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР