Капката пробива камъка не със сила, а с постоянство. Въпреки

...
Капката пробива камъка не със сила, а с постоянство. Въпреки
Коментари Харесай

Анализ: Как Китай отново успя да шокира света

Капката пробива камъка не със мощ, а с неизменност. Въпреки катаклизмите в поднебесната империя, от десетилетия, като една капка (вече тази дума е прекомерно символична), Китай пробива вкамененото статукво на международно владичество. Това, което се случва през последните години, шокира света, написа в собствен разбор Боян Рашев,

Излязоха предварителните данни за енергийното ползване на азиатската страна за 2020 година, а конкретиката е впечатляваща.

Ръстът на производството на електричество е 297 TWh или плюс четири % по отношение на 2019 година Най-голям скок в безспорна стойност още веднъж записва производството на термичните централи (почти единствено въглища и малко газ, петрол и биомаса) - с цели 128 TWh.

Значим е растежът, който регистрират и всички други източници - освен ВЕИ, само че и нуклеарната сила.
Новоинсталираните електроенергийни потенциали единствено за 2020 година възлизат на цели 191 GW - това е към 17 пъти (!!!) повече от всичко, което имаме в България.

Китай счупи предходните върхове в годишните съоръжения на вятърни централи - цели 72 GW. Това е съвсем два пъти повече от 2019 година Скок има и при фотоволтаиците - 48 GW нов потенциал. Новите Водноелектрическа централа също са доста - 13 GW. Всички тези цифри са галактически от позиция на целия останал свят.

Въпреки горните изумителни данни, новоинсталираните термични централи (на въглища и газ) също регистрират доста висок резултат - страната е построила цели 56 GW за 2020 година, което е с 28% повече, в сравнение с през 2019 година Това са ултрамодерни и чисти централи, които работят доста повече от ВЕИ, имат експлоатационен живот от най-малко 40 година и ще произведат доста повече сила през това време - със съответните СО2 излъчвания, несъмнено.

В страната са продадени 24.6 милиона пътни транспортни средства, от които съвсем 1.5 милиона електрифицирани, само че и над 8.5 милиона SUV. Всички те имат приблизително 15-20 година живот и ще обхванат големи количества петрол, който ще поддържа този бранш.

Потреблението на фосилни горива записва нови върхове по отношение на 2019 година:
- въглища: +0.9%
- петрол: +1.6%
- природен газ: +9.8%

И забележете, този растеж на база в годината е за 2020-а, която се счита за най-лошата за енергийната промишленост в историята...
Всичко гореописано се случва с използването на великански количества първични материали: С поръчките си Китай еднолично избави международната минна промишленост през 2020 година и започва нов суперцикъл в цените на металите. Над 50% от стоманата, алуминия, медта, извличана на всички места по света, както и всевъзможни други метали се употребяват там - в Китай.

Горните данни значат, че СО2 излъчванията на Китай освен, че не са намалели през 2020 година с 1.7% (както предвиждаха международните учени и експерти), а в действителност се усилват с много над 1%.

Тук е моментът да напомня какво написах през декември във връзка прогнозите за спад на излъчванията на Китай през 2020 година:
„ Твърдя, че бъркат. И то с доста. Китай освен, че няма да означи спад, а още веднъж ще регистрира растеж - освен това с над 1% за 2020 година Въпреки цялостния локдаун при започване на годината, китайската стопанска система бързо се върна към растежа още през месец май. “

Клетвите във въглеродна индиферентност, с които всевъзможни политици като фон дер Лайен, Байдън, Си Дзинпин и Путин ни заливат, са просто приказки за лека нощ. Те нямат нищо общо с действителността. Не, тъй като на мен по този начин ми харесва, а тъй като светът и всеки един от нас има потребност от изобилна, надеждна и евтина сила. Може да не осъзнаваме тази нужда, само че тя се показва с всяко наше действително деяние в живота.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР