Кандидатът за президент на демократите в САЩ – Джо Байдън

...
Кандидатът за президент на демократите в САЩ – Джо Байдън
Коментари Харесай

Камала Харис – първата цветнокожа жена в президентската надпревара в САЩ

Кандидатът за президент на демократите в Съединени американски щати – Джо Байдън избра за собствен претендент за вицепрезидент калифорнийската сенаторка Камала Харис. Събитието е историческо, тъй като, в случай че Байдън завоюва президентските избори на 3 ноевмри, Харис ще бъде първата цветнокожа жена вицепрезидент в историята на Съединени американски щати.

" Имам достойнството да разглася, че избрах за собствен претендент за вицепрезидент Камала Харис – смел бранител на елементарните хора и един от изявените държавни чиновници “, написа в Туитър 77-годишният Байдън. Той показа още, че е осведомен с работата на Харис от времето, когато е била основен прокурор на Калифорния. Тогава тя си сътрудничила сина му –  Бо Байдън, някогашен основен прокурор на Делауер. " Наблюдавах по какъв начин те двамата се бореха против огромните банки, помагаха на служащите, защитаваха дамите и децата от принуждение. Бях горделив тогава, горделив съм и в този момент, че тя е мой сътрудник в тази предизборна акция “.

Изборът на Камала Харис се радва на необятно утвърждение измежду демократите – някогашният президент на Съединени американски щати Барак Обама излезе с изказване в поддръжка на Харис, като съобщи, че „ тя е повече от готова за този пост “. Подкрепа изрази и различен някогашен президент на Съединени американски щати – Бил Клинтън, който дефинира решението на Байдън като „ ослепителен избор “. Съпругата му Хилъри Клинтън, която участваше в последните президентски избори против Доналд Тръмп, добави в Туитър, че Харис е превъзходен сътрудник за Байдън и че към този момент се е потвърдила като добър водач с идея. Самият Доналд Тръмп предстоящо не беше във екстаз от концепцията Камала Харис да се включи в президентската конкуренция и даже я дефинира като „ посредствена “. Защо обаче нейният избор е толкоз значим?

Това е едвам третият път в историята на Съединени американски щати, в който жена е номинирана за поста вицепрезидент. Преди Харис това самопризнание са получили единствено Сара Пейлин – някогашен губернатор на Аляска, издигната като претендент в тандем с републиканеца Джон Маккейн през 2008 година, и Джералдин Фераро – юрист и прокурор, препоръчана за вице на претендента за президент Уолтър Мондейл от партията на демократите през 1984 година

Камала Харис е специфична и по още една причина – тя е първата цветнокожа жена, номинирана за позицията. Произходът й е разбъркан –  майка й е от Индия и идва в Съединени американски щати, с цел да получи докторска степен по ендокринология в Калифорнийския университет. Там тя се среща с бащата на Харис, който е от Ямайка и учи стопанска система в същия университет, а понастоящем е учител в университета Станфорд.

Кандидатката за вицепрезидент има бакалавърска степен по политически науки и стопанска система от университета " Хауърд " във Вашингтон, който в предишното е посещаван главно от чернокожи. По-късно следва право в Калифорнийския университет и става президент на Асоциацията на чернокожите студенти там.  

В интервала 2003 – 2010 тя е прокурор на окръг Сан Франциско, а през 2011 става основен прокурор на Калифорния. Работата й носи известност на строга, само че обективна жена, макар че по някои основни за чернокожите въпроси тя няма изрично декларирана позиция и става обект на рецензии. " Ню Йорк Таймс " показва, че тя не е декларирала безапелационна позиция по тематиката с полицейското принуждение. Според изданието през 2015 година Харис не взема отношение по законопроект, който възнамерява да вкара самостоятелни следствия за случаи на приложимост на смъртоносна мощ от полицейски чиновници. Критикувана е и поради работата си в Сан Франциско, където реши да подвежда под правосъдна отговорност родителите на деца, които отсъстват от занятията в учебно заведение прекомерно постоянно. Този механизъм визира най-вече обществено слаби фамилии от малцинствата.

Сред най-значимите й достижения обаче е основаването на интернет уебсайт, който дава на потребителите достъп до правосъдни данни за изясняване на обстоятелствата към обещано закононарушение. Инициативата бе призната с необятно утвърждение от демократите, а доста правозащитници припознаха Харис като значима социална персона поради този акт.

През 2016 година тя е определена за сенатор от Калифорния и с тази позиция още веднъж влиза в историята – този път като втората тъмнокожа жена, определена в американския Сенат. През предходната година тя стартира президентска акция за позицията на кандидат-президент от Демократичната партия и подлагаше на критика свободно Байдън, по тази причина и изборът й е толкоз важен – гласоподавателите й разчитат, че ще резервира критичността и аналитичността си, без значение какъв пост заема. А откогато новината за съдействието й с Байдън бе оповестена обществено, за денонощие кандидатпрезидентският щаб е събрал 6 милиона $. Сумата е двойно по-голяма от досегашния връх за най-вече събрани пари в акцията и демонстрира какъв брой значимо е решението най-сетне тъмнокожа жена да получи опцията да застане отпред на страната.

 
Как една феминистка тирада засрами нападателните мъже?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР