Кандидатът за премиер на ГЕРБ проф. Николай Габровски очаква проектокабинетът

...
Кандидатът за премиер на ГЕРБ проф. Николай Габровски очаква проектокабинетът
Коментари Харесай

Николай Габровски: Третият мандат е просто един хазарт, ще има условия за сделки на тъмно

Кандидатът за министър председател на ГЕРБ проф. Николай Габровски чака проектокабинетът му да бъде подсилен от всички политически сили и би се радвал да бъде определен с цялостно болшинство. Това разгласи самият той след срещата при президента Румен Радев, на която показа своя състав и конструкция за Министерски съвет. Неврохирургът беше безапелационен, че не е имало пазарлъци за поддръжка от Политическа партия поради номинацията на Драгомир Заков за министър на външните работи, а третият мандат назова " просто един хазарт ", тъй като с него се създавали условия за покупко-продажби на мрачно и задкулисие.

Попитан от кои партии чака да бъде подсилен, проф. Габровски съобщи, че от всички седем точки за правосъдни и антикорупционни промени, Шенген, Еврозоната и така нататък нито една политическа мощ няма срещу.

" Има единствено една точка, по която единствено една партия е срещу. Тоест те са подбрани по този начин, че са извънредно добре признати във всяка една от политическите сили. Те са от голяма важност за всеки един от гласоподавателите на всяка една от тези политически сили. Те са положителни за хората, които не са се явили да гласоподават на избори. Те са положителни за вас, за мен, за децата ни, за родителите ни, за всички и няма по какъв начин те да не бъдат признати. Затова аз чакам цялостна поддръжка от всички политически сили и бих се радвал този кабинет да бъде определен с цялостно болшинство ", акцентира проф. Николай Габровски.

Той още веднъж означи, че част от лицата в проектоправителството може да не са познати на необятната общност, само че пък са високи експерти в своите области.

 Снимка: БТА

" Всички те са минавали през разнообразни стъпала и са били на високи управнически равнища, тъй че имат забележителен опит. Всички са без ярка политическа багра и без ярка партийна принадлежност. Това са едни в действителност работещи специалисти, които, в случай че имат опция да проработят дружно, ще изведат България от рецесията. Всички имена съм ги избрал без значение и по съвест ", заяви проф. Габровски.

" Нямаме време, тук не става дума за някаква нереална рецесия, за нещо, което следва, за нещо, което може да пристигна, пък може и да не пристигна. По редица извънредно значими въпроси за страната решенията би трябвало да се взимат в идващите месеци. Ако би трябвало да върша някаква прилика - студентските изпити са пристигнали. И ние, колкото сме готови - толкоз, ще влезем с това, което имаме. Влезем ли в каскада от нови предварителни избори, ние със несъмнено ще загубим - всички ние - вие, аз, нашите близки. Няма по какъв начин без работещ парламент тези решения да бъдат вземани, няма по какъв начин без работещ парламент България да продължи напред ", акцентира кандидат-премиерът на ГЕРБ.

По думите на проф. Габровски, в случай че този период бъде изтърван, огромна част от проблемите в страната няма да бъдат решени, ще бъде загубен достъп до средства, както и България ще понесе огромни репутационни вреди.

 Снимка: БТА

" Време е да се обединим към работещи и ясни концепции. С този екип екип съм сигурен, че можем да го създадем ", безапелационен беше неврохирургът. 

Проф. Габровски означи още, че експертите в екипа му ясно осъзнават каква жертва ще би трябвало да създадат, само че знаейки " на ръба на каква бездна се намира България ", са поели този ангажимент.

" Надявам се разсъдъкът да надделее над тясно партийните политически ползи ", съобщи кандидат-премиерът, а на въпрос дали ще има поддръжка за проектоправителството от Политическа партия поради номинацията на Драгомир Заков за външен министър, проф. Габровски отговори следното:

" Не сме правили никакви пазарлъци с никого. Хората, които са в Министерски съвет, са там поради положителното си име и високия си професионализъм. Неизбежно положителните експерти могат да имат допир с една или друга политическа мощ в своя професионален път, само че това никога не е била разменна монета. Отново дублирам - чакам всички политически сили да ме поддържат ".

Кандидатът за министър-председател акцентира, че за него третият мандат не е алтернатива, тъй като за него остават основни неясноти.

" Третият мандат ще сътвори условия да се приказва за някакви подмолни сделки и сделки сред партиите. Ще има условия да се вършат покупко-продажби на мрачно. Потенциалният старт на държавно управление с третия мандат може да бъде обременено от неща, с които аз не желая името ми да се свързва ", каза проф. Николай Габровски и добави, че " третият вариант е просто един
хазарт ", а след него стартира нова поредност от избори.

От своя страна ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова удостовери, че екипът министри е определен напълно от проф. Габровски, а от ГЕРБ подсигуряват цялостната поддръжка за проектокабинета в пленарната зала.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР