Кандидатът за министър-председател – калинката на ГЕРБ Мария Габриел, е

...
Кандидатът за министър-председател – калинката на ГЕРБ Мария Габриел, е
Коментари Харесай

СТАНА ЗА СМЯХ: Мария Габриел се пъне за „брюкселски“ кабинет, събира го по телефона

Кандидатът за министър-председател – калинката на ГЕРБ Мария Габриел, е настояла за експертен, „ брюкселски ” профил на държавно управление, а търсенето на министри траяло и в неделя по телефона, научи “Труд news ” от поканени да вземат участие в състава на кабинета. Прозвъняванията почнали още в четвъртък следобяд и траяли през уикенда, потвърдиха пред депутати от 49-ото Народно заседание. Експертите с друг профил били пресявани съгласно учебен ценз, професионална кариера и опит в работата с европейски средства.

„ Мария Габриел ясно ни сподели, че държи в нейното държавно управление да има министри, които да са имали позиции в междинния ешелон на европейската администрация, хора, които са били на равнище мениджъри в Брюксел ”, означи сбито народен представител с дълготраен опит.

Бившата ни еврокомисарка аргументирала пред ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ търсенето на такива претенденти за министри с изоставането на България по Плана за възобновяване и резистентност, влизането ни в Шенген и еврозоната, прецизираха още участвали в разнообразни формати на разискванията състава на държавно управление с първия мандат.

Мария Габриел към този момент разгласи, че структурата на Министерския съвет остава същата. В момента съставът на държавното управление е от 21 членове дружно с министър-председателя. Имаме и 4 вицепремиери – по ръководство на европейските средства, по обществените политики, по икономическите политики и по публичния ред, както и 16 министри по съответните ресори.

Реклама

„ В понеделник ще върнем на президента изпълнен мандат с държавно управление, което ще бъде оповестено от Мария Габриел, пъне се Деница Сачева от ГЕРБ. И напомни, че хоризонтът на това държавно управление е една година.

“Профилът на министрите ще е експертен, с стеснен мандат, няма да бъдат ярки политически фигури ”, съобщи пред bTV и сътрудника є Делян Добрев.

Той подсказа, че има “един грациозен метод да бъде определено това държавно управление ”. “Ако Демократична България не желаят да натиснат копчето за кабинет на Мария Габриел – просто да не гласоподават, тъй като тогава 116 депутати ще са задоволителни, с цел да бъде определен този кабинет. Ако желаят конституционна промяна би трябвало да изберат този кабинет ”, уточни Делян Добрев.

Разширяването на парламентарната поддръжка било подкрепено и от хората на Слави Трифонов, които в един миг даже се съгласили да нямат квоти в държавното управление. “В последна сметка не е толкоз значимо дали ще имаме наши представители или не, а е значимо да има работещо държавно управление ”, коментирали по време на една от срещите от Има Такъв Народ.

От 15.00 часа на „ Дондуков ” 2 президентът Румен Радев ще одобри Мария Габриел с първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Очакванията в неделя бяха кабинетът да бъде гласуван още на 23 май на изключително съвещание на Народното събрание. Сега обаче се счита, че Габриел с измислената тапия може да върне празна директория на президента.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР