Кандидатът на проевропейската коалиция за поста министър-председател на Полша Доналд

...
Кандидатът на проевропейската коалиция за поста министър-председател на Полша Доналд
Коментари Харесай

Доналд Туск: Сегашното правителство на Полша руши страната

Кандидатът на проевропейската коалиция за поста министър-председател на Полша Доналд Туск упрекна настоящето " популистко националистическо държавно управление ", че " опустошава и унищожава страната ".

Той съобщи, че ще предприеме незабавни ограничения след съставянето на новото държавно управление, съобщи Агенция Франс Прес.

Коалицията на проевропейските сили, формирана от Гражданската коалиция, " Третия път " и Левицата, завоюва болшинството от гласовете на парламентарните избори на 15 октомври.

Министър-председателят Матеуш Моравецки ще изиска от Народното събрание да гласоподава избор на доверие на препоръчаното от него държавно управление на малцинството - ход, който при неналичието на вероятни съюзи наподобява жертван на крах.

Ако това се случи, Народното събрание би трябвало да избере Туск за началник на ново държавно управление.

Доналд Туск, който събра евентуалното си бъдещо държавно управление във Варшава, упрекна партията " Право и правдивост " (ПиС), че е посветила " последните си няколко седмици (на власт) на опустошаването и разрушаването на полската страна и наливането на пари в гърлото си ".

Всеки ден полските медии оповестяват за нови назначения на длъжностни лица, които мъчно могат да бъдат уволнени, за сключване на многогодишни контракти и за големи разноски в последния миг.

" Наблюдаваме опити за бетониране на избрани институции, които зависят от обществени средства ", съобщи Туск.

Според него това са " великански суми и опит да се остави един тип пета колона на ПиС на всички места, където е допустимо ".

За да се забавят, спрат или осуетят най-малко някои от тези дейности, които от време на време са " доста рискови " за страната, " ще би трябвало да се вземат решения безусловно в границите на един час след формалното встъпване в служба на неговото държавно управление “, което може да стане още на 13 декември.

Туск се спря по-специално на областите, свързани с възобновяване на върховенството на закона и публичните медии.

Той загатна и бъдещото присъединяване на Полша в Европейската прокуратура, потреблението на огромен брой одити и следствия, приемането на модифициран държавен бюджет и разрешаването на спора на полско-украинската граница, която е блокирана към този момент повече от месец от полски превозвачи и аграрни производители, които упрекват в " нелоялна конкуренция " украинските си сътрудници. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР