Кандидат на предстоящите президентски избори в Еквадор, който е водил

...
Кандидат на предстоящите президентски избори в Еквадор, който е водил
Коментари Харесай

Фернандо Вилависенсио, кандидат на президентските избори в Еквадор, беше застрелян

Кандидат на идните президентски избори в Еквадор , който е водил акция против корупцията и бандите, свързани с нея, е бил убит на избирателен протест , предава „ BBC “.

Фернандо Вилависенсио , член на националното заседание на страната, беше атакуван, до момента в който напускаше събитието в столицата Кито в сряда. Той е един от дребното претенденти, които настояват, че има връзки сред проведената престъпност и държавни чиновници в Еквадор.

Престъпна тайфа, наречена Los Lobos (Вълците), пое отговорност за стрелбата. Тя е втората по величина тайфа в Еквадор с към 8000 членове, доста от които са зад решетките. Бандата е взела участие в редица скорошни смъртоносни борби в затвори, в които десетки пандизчии са брутално убити. Отцепила се секта от бандата Los Choneros, Los Lobos се счита, че има връзки с основания в Мексико Jalisco New Generation Cartel (CJNG), за който трафикира кокаин .

Подозрението за убийството първо беше паднало върху Los Choneros, които заплашиха Вилависенсио предходната седмица, само че Los Lobos поеха отговорност във видео, в което членове на бандата, носещи цялостни маски, демонстрират знаци на бандата и размахват оръжия.

Еквадор исторически е релативно безвредна и постоянна страна в Латинска Америка, само че престъпността се увелича ва през последните години , подхранвана от възходящото наличие на колумбийски и мексикански наркокартели , които са проникнали в локални незаконни групировки.

Убийството става по-малко от две седмици преди президентските избори, на които въпросът за несигурността е главната грижа.

Какво знаем за Еквадор?

  • Това е най-малката от андските народи в Южна Америка, ситуирана на екватора (оттук и името) сред Колумбия и Перу.
  • Защо Вилависенсио беше убит? – Той беше един от осемте претенденти, които се състезаваха за първия тур на изборите с акцент върху битката с корупцията – и той и екипът му бяха заплашвани от водач на тайфа, обвързвана с трафика на опиати.
  • Какво следва? – Някога относително мирна нация, Еквадор беше унищожен от идването на интернационалните наркокартели, които печелят от взрива на трафика на кокаин – и въпросът може да стане все по-централен в акцията за президентските избори.

Картелите употребяват Еквадор , която има добра инфраструктура и огромни пристанища, за контрабанда на кокаин, създаден в прилежащи Колумбия и Перу, в Съединени американски щати и Европа. Те заплашват и се насочват към всеки, който считат, че стои на пътя им.

Фернандо Вилависенсио , настоящ конгресмен и някогашен публицист, осъди, както той сподели, снизходителния метод към бандите , като посочи, че в случай че той пристигна на власт, ще има репресии .

Вилависенсио, който е женен и има пет деца, беше един от осемте претенденти в първия тур на изборите – макар че не беше любимец и беше към средата на групата. Той не е първият погубен политик. Миналия месец беше убит кметът на град Манта, а през февруари беше погубен претендент за кмет на град Пуерто Лопес.

Разстрелът на кандидат-президент на публично събитие в столицата обаче е най-наглото нахлуване до момента и шокиращо удостоверение за силата на бандите . Свидетели споделят, че Вилависенсио е бил атакуван, до момента в който е напускал събитие за акцията към 18:20 часа локално време.

Полицейските чиновници са ситуирани отвън мястото на митинга .  Събитието се организира във финансовия регион на Кито, в постройка, в която преди този момент се е помещавало учебно заведение. Чул се изстрел , до момента в който 59-годишният мъж се качвал в кола пред постройката, където единствено преди минути се е срещнал с гласоподаватели. Чичото на Вилависенсио, Гало Валенсия, разказва момента, в който племенникът му е бил погубен:

„ Бяхме единствено на няколко метра от учебното заведение, когато бяхме стреляни с към 40 патрона. “

Валенсия си спомня, че неговият племенник е бил улучен от три патрона в главата .

Карлос Фигероа, различен очевидец, описа:  „ 30 секунди откакто той излезе през основната врата, започнаха изстрелите.

Видео от вътрешността на постройката демонстрира паникьосани поддръжници, които се втурват за прикритие . В хаоса са били ранени други девет души, в това число претендент за националното заседание и двама служители на реда, издадоха прокурорите.

Заподозреният също беше прострелян при замяна на патрони с защитата и по-късно умря от пострадванията си, заяви основният прокурор на страната в обществените медии. Шестима души са били арестувани от полицият а по отношение на покушението след акции в Кито, прибавиха те.

Беше оповестено изключително състояние и актуалният президент Гилермо Ласо даде обещание, че „ закононарушението няма да остане ненаказано . Ласо, който няма да взе участие в изборната конкуренция, разяснява, че е засегнат и шокиран от убийството, добавяйки:

„ Организираната престъпност измина дълъг път, само че цялата тежест на закона в миналото ще падне върху тях.

Фаворитът в анкетите Луиза Гонсалес показа своята „ взаимност “ със фамилията на Вилависенсио, като добави:

„ Този лицемерен акт няма да остане ненаказан . “

Бившият вицепрезидент и сътрудник претендент Ото Зоненхолцнер също изпрати своите „ най-дълбоки съболезнования и дълбока взаимност “ на фамилията на Вилависенсио.

„ Нека Бог го пази в неговата популярност “ , написа той.

По думите му страната е излязла отвън надзор .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР