Канадският премиер Джъстин Трюдо увери, че е оптимист за успеха

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо увери, че е оптимист за успеха
Коментари Харесай

Трюдо твърди, че е оптимист за преговорите с Тръмп за НАФТА


Канадският министър председател Джъстин Трюдо увери, че е оптимист за триумфа на „ сложните “ договаряния по Северноамериканското съглашение за свободна търговия с администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Трюдо бе признат от Тръмп в Белия дом, като визитата се организира в атмосфера на напрежение сред Съединени американски щати и Канада във връзка самолетите „ Бомбардие “. „ Трябва да защитим нашите служащи “, сподели Тръмп преди срещата. По време на предизборната си акция той даде обещание да „ върне “ работните места в Съединени американски щати. „ Разбирам, че тези договаряния са сложни и ще продължат да бъдат сложни и от време на време непредвидими “, сподели по-късно Трюдо пред публицисти.

„ Продължавам да бъда оптимист, защото знаем, че изгодите от НАФТА бяха усетени от жителите на двете страни “, добави Трюдо. Това посещаване във Вашингтон идва в миг, когато американската администрацията да наложи обезщетителни и антидъмпингови мита върху вноса на CSeries на канадската самолетостроителна компания. Според „ Боинг “, „ Бомбардие “ получава дотации от канадското държавно управление и продава самолетите си на загуба. Канадският министър председател от своя страна заплаши да не купи 18-те многоцелеви изтребители Super Hornet на „ Боинг “, в случай че Съединени американски щати не престават да упорстват да глобяват „ Бомбардие “. Трюдо съобщи, че договорът с „ Боинг “ в този миг е невъобразим.

Един от главните противоречиви въпроси визира комерсиалния недостиг на Съединени американски щати с Мексико, възлизащ на 64 милиарда $, който Съединени американски щати считат да поемат. Евентуален завой към протекционизъм ще понижи комерсиалния оборот и трансграничните вложения и ще пречи на международния стопански напредък, предизвести Международният валутен фонд. Главният икономист на МВФ Морис Обстфелд съобщи, че това ще има последици за всички наранени страни в контракта. Президентът на Американската комерсиална камара Томас Донахю изрази скептицизма си, заявявайки, че „ има няколко отровени хапчета, които могат да осъдят целия контракт “, сподели той, цитирайки уговорка, съгласно която договорът изтича след пет години, в случай че трите страни не са подготвени да го продължат. Донахю прави също намек за процедура за решение на търговски разногласия, която американската администрация наподобява има предпочитание да отстрани, само че която е подкрепена от редица американски компании.

Тя е известна като ISDS /Investor-State Dispute Settlement/ и е упомената член 11 на сегашния контракт. Тя разрешава на предприятията и вложителите да дадат под съд непосредствено съответното държавно управление. Донахю напомни, че Съединени американски щати в никакъв случай не са губили при тази процедура, която не слага никого над останалите. Ако тя придобие доброволен темперамент, това ще повдигне по целия свят въпроси за спазването от страна на Съединени американски щати на правилата за равнопоставеност. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР