България е един от най-големите износители на етерични масла в

...
България е един от най-големите износители на етерични масла в
Коментари Харесай

Българският бизнес с етерични масла за над $200 милиона - предизвикателства, забавяне и пазари

България е един от най-големите експортьори на етерични масла в света. Розовото и лавандуловото масло заемат огромна част от този бизнес, който е синоним на страната ни. Производители на етерични масла обаче обявиха за Money.bg, че през миналата година износът на от България се забавя доста. Тази година забавянето продължава, разясниха пред екипа ни от Сдружение " Дестилирано в България ". 

На този декор България към момента остава знаменит производител и експортьор на розово масло, а розата с нейните насаждения в Казанлъшко и Карловско е част от националния ни бранд. Розовата вода и масло са съществени съставки в производството на козметика, а българските артикули са търсени в целия свят поради изключителните си качества. Роля за това имат както дългата локална традиция в розобера и розоваренето, по този начин и естествените дадености. 

Производителят на лавандула от Северозапада, който се цели в международните пазари

От няколко години насам страната ни е отличник в прозводството на лавандулово масло

" Розопроизводството минава през сложен интервал през последните няколко години. Пазарът се пренасити, а финансовата рецесия забави потреблението на нишови артикули. Всички от сектора би трябвало да търсим нови благоприятни условия за развиване и нови пазари ", споделя Николай Ненков - притежател на " Гален-Н " и член на УС на " Дестилирано в България ".
 Казанлък
Източник:

Казанлък

Предизвикателстава и пазари

Според данни на Министерството на земеделието и храните от предходната година, през 2023-а България е изнесла 1370 кг розово масло на междинна експортна цена от 9168 евро за кг или на обща стойност от над 12,5 милиона евро. Износът е главно към Съединени американски щати, Китай, Япония, Тайван, Южна Корея и Франция, демонстрират данни на земеделското министерство. България е водещ производител на лавандулово масло в света. След нас се подреждат Франция и Китай.
 Снимка 658801
Секторът на етеричните масла е значим, тъй като изнася към $200 милиона годишно под формата на етерични масла и дава работни места на към 20 000 българи и в едва обитаемоте места. Вкарването на една нова регулация, би основало проблеми за продукцията надолу по веригата, а тези артикули доближават до най-различни промишлености като фармацевтика, козметика, парфюмерия и даже хранителната промишленост.

Основното провокации пред бранша остава намиране на работна ръка. На фона на пазара на труда, се разискват способи, по които да се притеглят служащи от чужбина. Обсъжданията обгръщат работна ръка от прилежащи европейски страни като Румъния.

" България има към 400 тона експорт на лавандулово етерично масло през последните години, което ни нарежда преди всичко ", казва Тодор Янев - член на УС на Сдружение " Дестилирано в България ".

Основните пазари за експорт на лавандулово масло за Европа, Съединени американски щати и Китай.

Труден бизнес и потребност от добра логистика

Розовото масло и другите етерични масла се квалифицират като рисков товар заради характерния химичен състав и биологичната им интензивност. Основната причина да попаднат в тази категория е ниската им точка на възпламеняване. Някои етерични масла могат да се възпламенят даже при температура от 50°C. За транспорта на сходни колета съществуват строги процедури, които би трябвало да бъдат спазвани най-стриктно. Поради тази причина етеричните масла са предизвикателство за всички участници във веригата на доставки и най-много за логистичните компании.

Специално внимание би трябвало да се обърне при избора на тип превоз, механически и софтуерни средства за операция, екологични проучвания, а също и при образованието на лицата, които влизат в контакт с товара.

Етеричните масла са безценен товар и постоянно количествата, които се изпращат, са релативно дребни, по тази причина най-подходящ за техния експорт е въздушният превоз. Избраната логистична компания би трябвало да бъде записана за осъществяването на този вид услуга. Нейният личен състав следва да е сертифициран и подготвен да борави с рискови товари. Само за последните 12 месеца логистичният снабдител карго-партнер България е превозил над 45 тона етерични масла с въздушен превоз.

Към месец март тази година в България има 2943 регистрирани розопроизводители, които обработват 5367 ха площи. Преработвателите са 67, а обектите за преправка на розов цвят - 53. Производството на розово масло е знаково за България и през последните години се развива най-добре в границите на бранш " етерични масла " у нас. В Европа това е промишленост с доходи в размер на 75 милиарда евро годишно.
 За година: България е изнесла розово масло за близо 25 милиона лв.
За година: България е изнесла розово масло за близо 25 милиона лв.

Почти 3000 са производителите у нас
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР