През 2023 г. броят на животните в ЕС е по-малък,

...
През 2023 г. броят на животните в ЕС е по-малък,
Коментари Харесай

Трайно намалява броят на добитъка в ЕС

През 2023 година броят на животните в Европейски Съюз е по-малък, в сравнение с година по-рано. В съпоставяне с 2022 година популациите на свинете и говедата са намалели с 1%, овцете - с 3%, а козите - с 5%. През 2023 година в Европейски Съюз е имало 133 млн. прасета, 74 млн. говеда, 58 млн. овце и 11 млн. кози. Това демонстрират оповестените през вчерашния ден от Евростат предварителни данни за поголовието на селскостопанските животни в Европейски Съюз.
През последното десетилетие популациите на всички типове селскостопански животни са намалели. Популацията на наедрял рогат добитък в Европейски Съюз е намаляла минимум - с 5% спрямо 2013 година, следвана от тази на свинете (с 6%). Броят на овцете е намалял с 9%, а този на козите е отбелязал внезапен спад от 15%.
Въпреки че измененията в популациите на прасета и говеда на равнище Европейски Съюз през 2023 година спрямо 2022 година са относително скромни, в обособените страни от Европейски Съюз се следят разнообразни трендове.
Хърватия и Ирландия означиха внезапно понижаване на популациите на прасета (-10% спрямо 2022 г.), до момента в който България и Малта означиха още по-рязко нарастване (и двете +21%).
През 2023 година Латвия записва максимален спад в популацията на наедрял рогат добитък (с 6 % по отношение на 2022 г.), следвана от Литва, Естония, Португалия, Финландия и Унгария (всички с към 3 %). Кипър е единствената страна със непретенциозно нарастване (+1%), до момента в който популациите на наедрял рогат добитък в Малта, Полша и Ирландия остават съвсем непроменени по отношение на равнищата от 2022 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР